Θυμάστε το παραδοσιακό, αφράτο ζυμωτό ψωμί που μας έφτιαχνε η γιαγιά και έλιωνε στο στόμα; Σήμερα θα σας δείξουμε την συνταγή με προζύμι!
- προζύμι 300 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 1/2 κίτρινο
- αλατι 2 κουταλιές της σούπας
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- ελαιολαδο 1 ποτήρι του κρασιού
Υλικά
Το ψωμί δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί φούρνοι, όμως το καλό ψωμί, με την αυθεντική γεύση δεν το βρίσκεις τόσο εύκολα, ειδικά αν μένεις σε μεγάλες πόλεις. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε την συνταγή για παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί με προζύμι.
Δείτε ακόμα Αφράτο ψωμί σε φόρμα του κέικ
Σαν το ψωμί που φτιάχνουν στα χωριά, που είναι αφράτο, λιώνει στο στόμα και έχει αυθεντική γεύση ψωμιού. Είναι μία εύκολη συνταγή για ζυμωτό ψωμί με προζύμι που δεν θα την αλλάζετε με καμία άλλη. Εμείς ξετρελαθήκαμε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί:
Εκτέλεση για το παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί
Από το προηγούμενο βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι με λίγο νερό και αλεύρι και το βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Για να δείτε πως φτιάχνουμε το προζύμι κάντε κλικ εδώ. Την επόμενη μέρα βάζουμε στην λεκάνη το κίτρινο αλεύρι, το προζύμι, την ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Δείτε ακόμα Τραγανό ψωμί με χωριάτικο κίτρινο αλεύρι
Ξεκινάμε να προσθέτουμε λίγο λίγο νερό, πλάθοντας παράλληλα μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη. Κάνουμε την ζύμη μπάλα και χωρίζουμε την μπάλα σε 2 ταψάκια. Βάζουμε την ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένη. Έπειτα πλάθουμε το ψωμί και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Aristi Georgousi Kiriakopoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr