Γιατί σπάει η ζύμη για κουλουράκια; Γιατί δεν πλάθονται τα κουλουράκια; Γιατί η ζύμη τρίβεται; Πως να κάνω σχέδια; Πόσο καιρό διατηρούνται τα Πασχαλινά κουλουράκια; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα καθώς και μυστικά και κόλπα, μας δίνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τα καλύτερα κουλουράκια για το Πάσχα που φτιάξατε ποτέ.
Δείτε ακόμα: Πασχαλινά Κουλουράκια: Η καλύτερη συνταγή για το 2023
Λατρεύω γενικά τα αφράτα και τραγανά κουλουράκια με πορτοκάλι, με βούτυρο και ειδικά τα πασχαλινά κουλουράκια και τα σμυρνέικα. Για να γίνουν όμως τα εύκολα κουλουράκια αφράτα και τραγανά διαβάστε προσεκτικά τα μυστικά για κουλουράκια.
Συχνές ερωτήσεις που μου κάνετε είναι:
Τι κάνει η αμμωνία στα κουλουράκια; – Τι κάνω όταν η ζύμη τρίβεται; Τι αλεύρι βάζουμε στα κουλουράκια; – Τι βούτυρο βάζουμε στα κουλουράκια;
Όποια συνταγή για κουλουράκια με αμμωνία ή χωρίς κι αν επιλέξετε, βάλτε σίγουρα τα παιδιά σας να συμμετέχουν. Θα λατρέψουν την διαδικασία.
Μιας και τα κουλουράκια γίνονται και χωρίς μίξερ, είναι εύκολη συνταγή για να τα φτιάξετε όλοι φέτος το Πάσχα, ακολουθώντας οπωσδήποτε τα μυστικά για κουλουράκια που σας δίνω.
Boriana Ilieva
Μυστικά για κουλουράκια
1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξεχάσατε να τα βγάλετε από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να μαλακώσετε το βούτυρο στο λεπτό και εδώ πώς να φέρετε τα αυγά σου σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Η ζάχαρη πρέπει να είναι ψιλή κρυσταλλική για να λιώσει σωστά μέσα στο βούτυρο.
3. Χτυπήστε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, με μίξερ χειρός ή με σύρμα. Πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Να γίνει κρέμα. Έτσι θα καραμελώσει σωστά η ζάχαρη στο ψήσιμο και τα κουλουράκια θα βγουν τραγανά.
4. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’ λεπτά για να πλάθεται πιο εύκολα.
5. Μη ζυμώνετε πολλή ώρα τη ζύμη από τη στιγμή που βάζετε το αλεύρι, για πιο τραγανό και μπισκοτένιο αποτέλεσμα. Η ζύμη για κουλουράκια που ζυμώνεται για πολλή ώρα με το αλεύρι, βγάζει κουλουράκια που τρίβονται και είναι σκληρά.
6. Κάθε φορά που προσθέτετε ένα αυγό, φροντίστε να χτυπάτε καλά το μείγμα ώστε να το πίνει, προτού μπει το επόμενο στη ζύμη για τα κουλουράκια.
Δείτε ακόμα: Τα Πασχαλινά κουλουράκια της Γωγώς Σαμίου
7. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και παρατείνετε το ψήσιμο, ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα σωστά και να μη σας ξεγελάσει το σκούρο χρώμα λόγω της επάλειψης με το αυγό.
8. Αφήστε τα Πασχαλινά κουλουράκια σας, αφού τα αλείψετε με το διάλυμα αυγού, να στεγνώσουν τελείως στην επιφάνεια και μετά ψήστε τα. Έτσι γίνονται γυαλιστερά, ροδοψημένα και τέλεια.
9. Αφήστε κενό ανάμεσα στα κουλουράκια όταν τα τοποθετείτε στις λαμαρίνες, γιατί φουσκώνουν αρκετά και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
10. Αφήστε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα βάλτε τα σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά χωρίς υγρασία. Διατηρήστε τα σε αεροστεγές κουτί σκεπασμένα για να παραμείνουν τραγανά.
11. Χρησιμοποιήστε ένα υπέροχο βούτυρο και ολόφρεσκα αυγά, γιατί αυτά θα δώσουν άρωμα και μοναδική γεύση στα κουλουράκια σας.
Συμβουλή
Μαζί με τα μυστικά για κουλουράκια έχω να σας δώσω και μια συμβουλή.
Απολαύστε τη διαδικασία και δημιουργήστε μνήμες, οικογενειακές και γιορτινές, στα παιδιά σας.
Έρχονται στο μυαλό μου μνήμες με το σπίτι γεμάτο παιδικά γέλια και χαρές και τις μυρωδιές του βουτύρου και της βανίλιας να σπάνε τη μύτη! Αξέχαστη εμπειρία όταν είσαι παιδί. Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία, μεγαλώνοντας να θυμούνται όμορφες στιγμές, δεμένες με γεύσεις και αρώματα.
Όσο για την επιτυχία στα κουλουράκια σας, αυτή είναι δεδομένη αν ακολουθήσετε τα μυστικά για κουλουράκια που σας έχω μαζέψει!
Δείτε ακόμα: Αφράτα Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία
Q&A κουλουράκια
Τι κάνει η αμμωνία στα κουλουράκια;
Η αμμωνία είναι διογκωτικό υλικό (λευκή σκόνη αμμωνίας) που φουσκώνει τα πασχαλινά κουλουράκια και δίνει αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά της. Αν δεν σου αρέσει αυτή η μυρωδιά αμμωνίας, μπορείς να αντικαταστήσεις με baking powder που κάνει την ίδια δουλειά, χωρίς την μυρωδιά της αμμωνίας.
Τι κάνω όταν η ζύμη τρίβεται;
Όταν η ζύμη τρίβεται σημαίνει ότι έχει παραπάνω αλεύρι. Δηλαδή χρειάζεται περισσότερη υγρασία για να πλάθεται σωστά. Καμία φορά, η διαφορετική μάρκα αλευριού, μπορεί να απαιτεί ελάχιστα λιγότερο αλεύρι. Γι’ αυτό πάντα σας λέω να κρατάτε 1-2 κουταλιές αλεύρι για το τέλος κι αν χρειαστεί να το προσθέσετε.
Να θυμάστε ότι για να μην τρίβεται η ζύμη για κουλουράκια πρέπει να είναι μαλακή, απαλή, βουτυράτη και εύπλαστη.
Τι αλεύρι βάζουμε στα κουλουράκια;
Ιδανικό αλεύρι για κουλουράκια είναι το μαλακό αλεύρι ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Τι βούτυρο βάζω στα κουλουράκια;
Με ρωτάτε συνέχεια ποιο βούτυρο να χρησιμοποιήσετε στα κουλουράκια. Και εγώ πάντα σας απαντώ, να χρησιμοποιήσετε το βούτυρο που σας αρέσει να τρώτε. Εμένα προσωπικά μου αρέσει και το φρέσκο βούτυρο που έχει έντονο άρωμα αλλά και το γάλακτος (τετηγμένο βούτυρο γάλακτος σε βάζο συνήθως αιγοπρόβειο ή μίξη αιγοπρόβειο με αγελαδινό) που έχει λιγότερη υγρασία και δίνει πιο αρωματικά κουλουράκια αλλά και πιο μαλακά τσουρέκια. Είναι καθαρά θέμα γούστου το τι βούτυρο θα βάλετε στα κουλουράκια σας.
Ποια ημέρα φτιάχνουνε τα πασχαλινά κουλουράκια;
Η Μεγάλη Πέμπτη, παραδοσιακά είναι αφιερωμένη στο βάψιμο των πασχαλινών αυγών και στα πασχαλινά κουλουράκια ή σμυρνέικα. Δείτε εδώ όλο το ημερολόγιο με τις προετοιμασίες για το Πάσχα για να γνωρίζετε πότε φτιάχνουμε το κάθε τι στην προετοιμασία του Πάσχα.
Τι βάζουμε πάνω στα κουλουράκια για να γυαλίζουν;
Για να γυαλίζουν τα κουλουράκια αλλά και να μείνουν ανοιχτόχρωμα στο ψήσιμο, τα αλείφουμε με σκέτο ασπράδι. Παραδοσιακά όμως βάζουμε διάλυμα αυγού με κρόκο, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό. Έτσι θα γίνουν γυαλιστερά και ροδοκόκκινα και θα έχουν μια υπέροχη γλυκιά κρούστα.
Τι να κάνω για να μην μουχλιάζουν τα κουλουράκια;
Μια είναι η απάντηση. Ψήστε τα σωστά, να ψηθεί μέχρι μέσα η καρδιά τους και να στεγνώσει τελείως η ζύμη. Έτσι τα κουλουράκια διατηρούνται για μήνες τραγανά χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα κουλουράκια που έχουν κρατήσει υγρασία θα χαλάσουν σύντομα. Αλλοιώνεται η γεύση και υφή τους.
Δείτε ακόμα: Τα τσουρεκάτα πασχαλινά κουλουράκια της Γκόλφως
Τι μπορώ να φτιάξω με κουλουράκια που περίσσεψαν;
Αν θέλετε σύμφωνα με το www.argiro.gr να αξιοποιήσετε τα κουλουράκια που περίσσεψαν, μπορείτε να φτιάξετε άπειρες νέες συνταγές όπως καριόκες, cheesecake, τρουφάκια, κορμό μωσαϊκό και γενικά ό,τι συνταγή φτιάχνετε με μπισκότα μπορείτε να φτιάξετε και με τα κουλουράκια.
Σχέδια για κουλουράκια
Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία της Αργυρώς
Υλικά
1.250 γρ. αλεύρι
500 γρ. βούτυρο
500 γρ. άχνη ζάχαρη
5 αυγά
125 γρ. γάλα
3 βανίλιες
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αμμωνία
Για το διάλυμα αυγού
2 κρόκους
5 κ.σ. νερό
1 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει κρέμα.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά να τα πίνει το μείγμα για τα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία.
Προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο λίγο το γάλα και την αμμωνία.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και αφού μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, αρχίζουμε και πλάθουμε στρογγυλά κουλούρια.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια αμμωνίας σε λαμαρίνες με λαδόκολλα.
Βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με πιρούνι.
Αλείφουμε δύο φορές με το διάλυμα αυγού.
Ψήνουμε τα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170°C στον αέρα για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.