Συνταγή για Πασχαλινά Κρητικά λυχναράκια από την Ιεράπετρα. Τα Γεραπετρίτικα κρητικά λυχναράκια ή καλιτσούνια είναι περιβόητα σε όλο τον κόσμο και σήμερα βρήκαμε την πιο επιτυχημένη και αναλυτική συνταγή από τη φίλη μας Λιζα Σαραντιδου για σίγουρη επιτυχία.
- μυζήθρα 1.200 γραμμάρια στεγνωμένη (αγοράζουμε 1,5 κιλό)
- βούτυρο γάλακτος 1,5 κουταλιές αγελάδος μαλακό
- αυγα 3 μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
- ζαχαρη 300 γραμμάρια περασμένη από μπλεντεράκι
- βανίλια 2 κάψουλες
Υλικά
- βούτυρο γάλακτος 170 γραμμάρια αγελάδος λιωμένο και χλιαρό
- Γάλα φρέσκο 200 ml σε θερμοκρασία δωματίου
- κρόκους αυγού 2 μέτριων αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
- ζαχαρη 230 γραμμάρια περασμένη από μπλεντεράκι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 760 έως 800 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 20 γραμμάρια ( 4 κουταλάκι του γλυκού)
- σοδα 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- λεμονι Ξύσμα από 1
- βανίλια 2 κάψουλες
Για τη ζύμη
- κρόκους αυγού 2
- νερό 1 κουταλιά της σούπας
Για το άλειμμα
- κανελά Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Κρητικά λυχναράκια
Αν έχεις επισκεφθεί την Κρήτη σίγουρα έχεις δοκιμάσει τα λυχναράκια ή καλιτσούνια. Σήμερα λοιπόν θα δούμε όλα τα μυστικά που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι, για τα Πασχαλινά λυχναράκια ή καλιτσούνια. Θα δούμε αναλυτικά την συνταγή για Γεραπετρίτικα κρητικά λυχναράκια που είναι μπουκιά και συχώριο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Πασχαλινά λυχναράκια Κρητικά Γεραπετρίτικα:
Ακολουθήστε τα βήματα για να έχετε επιτυχία! Η δόση αυτή βγάζει 55 λυχναράκια, με αρχική διάμετρο ζύμης 10 εκατοστά.
Εκτέλεση για τα Πασχαλινά λυχναράκια Κρητικά Γεραπετρίτικα
Ξεκινάμε 1-2 μέρες νωρίτερα, τυλίγοντας τη μυζήθρα/ανθότυρο σε τριπλό χαρτί κουζίνας. Τη βάζουμε σε πιάτο και στο ψυγείο και αναποδογυρίζουμε το πακετάκι μερικές φορές. Όταν υγρανθεί το χαρτί το αλλάζουμε. Το αλλάζουμε 3-4 φορές και σε 2 μέρες το τυρί έχει στεγνώσει όπως πρέπει.
Ξεκινάμε την συνταγή μας λοιπόν από την γέμιση. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μυζήθρα, την οποία την έχουμε θρυμματίσει με τα χέρια. Προσθέτουμε στη μυζήθρα το βούτυρο αγελάδος, τα αυγά, τη ζάχαρη και την βανίλια.
Δουλεύουμε το μείγμα με το μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία λεία πάστα. Βάζουμε την γέμιση σε ένα τάπερ και την διατηρούμε στο ψυγείο. Την βγάζουμε 30 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσουμε, ενώ μπορούμε να την φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα.
Καλιτσούνια φούρνου: Η καλύτερη συνταγή
Στο μεταξύ σε μία λεκάνη χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν, για 4-5 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και την βανίλια και χτυπάμε για ακόμη 2 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το φρέσκο γάλα, το ξύσμα λεμονιού, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζυμώνοντας με τα χέρια. Δεν θέλουμε η ζύμη να είναι πολύ σκληρή αλλά αρκετά σφιχτή για να μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο στη μηχανή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε αν έχει πολύ ζεστή στο ψυγείο.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, όσο ένα μικρό πορτοκάλι, την πατάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη για να ανοίξει λίγο, την περνάμε στη μηχανή 1 φορά από το 0, έπειτα 1 φορά από 1 και στη συνέχεια 2 φορές από το 2 ή και το 3. Με ένα κουπάτ ή ένα καπάκι διαμέτρου 10-11 εκατοστών κόβουμε κάθε φορά 2-3 δίσκους.
Χανιώτικα καλιτσούνια με μυζήθρα και φέτα
Αραιώνουμε τους κρόκους για το άλειμμα με το νερό και βάζουμε το μείγμα στην άκρη. Με μία μικρή σπάτουλα, μεταφέρουμε το δισκάκι ζύμης πάνω στο κομμάτι της λαδόκολλας. Βάζουμε στο κέντρο του 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση.
Αφήνουμε περιθώριο γύρω γύρω τουλάχιστον 1,5 εκατοστό. Με τον δείκτη και τον αντίχειρα κάνουμε 8-12 τσιμπήματα γύρω γύρω. Τους δίνουμε ελαφρώς κλίση προς τα μέσα και ισιώνουμε με το κουταλάκι τη γέμιση. Προσθέτουμε και λίγη ακόμη αν δούμε ότι χρειάζεται.
Αραδιάζουμε τα λυχναράκια σε ένα ταψί ντυμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε κενά μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Ρεθυμνιώτικα καλτσούνια με τυρι
Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και με κουταλάκι ρίχνουμε λίγο χτυπημένο κρόκο, μόνο πάνω στη γέμιση και τον απλώνουμε για να την καλύψει. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε αμέσως, στη δεύτερη σκάλα από κάτω. Μετά από 5 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε συνολικά 23-25 λεπτά.
Tips Πασχαλινά λυχναράκια Κρητικά Γεραπετρίτικα
Η δόση αυτή βγάζει 55 λυχναράκια, με αρχική διάμετρο ζύμης 10 εκατοστά. Χρειαζόμαστε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ μια παχιά γλυκιά μυζήθρα ή ολόπαχο ανθότυρο, που να είναι στεγνωμένα από τα υγρά τους!
Οι πτυχώσεις, το λεγόμενο τσίμπημα που κατά το έθιμο πρέπει να είναι από 8 έως 12, γίνονται πανεύκολα με τα δαχτυλάκια και η οδοντογλυφίδα τελικά δεν μου χρειάστηκε. Σφίγγουμε καλά με τα δάχτυλα τη ζύμη σε κάθε τσίμπημα.
Είναι σημαντικό να είναι η ζύμη ανοιγμένη σε ομοιόμορφα λεπτά φυλλαράκια. Το πετυχαίνουμε με μηχανή φύλλου. Για να διευκολυνθούμε στο τσίμπημα, έχουμε κόψει 3-4 τετραγωνάκια ή δισκάκια 15 εκατοστών από αντικολλητικό χαρτί. Στεγνώνοντας το τυρί, χάνει βάρος.
Κρητικά Καλτσούνια ανεβατά με γέμιση σπανάκι και τυριά!
Για να έχουμε περίπου 1.200 γραμμάρια στεγνωμένης μυζήθρας αγοράζουμε 1,5 κιλό! Αν έχετε μπλεντεράκι περάστε μερικές βόλτες τη ζάχαρη, να γίνει πολύ ψιλή, βοηθάει! Αντί για βούτυρο στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε 3 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα.
Αντί για κάψουμε βανίλιας μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας. Το ίδιο ισχύει και στην ζύμη. Προσέχουμε να μην αρπάξουν κι αν χρειαστεί σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα. Όταν βγουν από τον φούρνο είναι τραγανά, αλλά την επόμενη μαλακώνουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Διατηρούμε σε τάπερ. Μπορούμε να τα έχουμε 4-5 μέρες στο ψυγείο και κάθε φορά να ζεσταίνουμε όσα θα καταναλώσουμε. Επίσης μπορούμε να τα καταψύξουμε ψημένα. Τρώγονται και κρύα.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr