Close
Πασχαλινά-λυχναράκια-Κρητικά-Γεραπετρίτικα-συνταγή-

Συνταγή για Πασχαλινά Κρητικά λυχναράκια από την Ιεράπετρα. Τα Γεραπετρίτικα κρητικά λυχναράκια ή καλιτσούνια είναι περιβόητα σε όλο τον κόσμο και σήμερα βρήκαμε την πιο επιτυχημένη και αναλυτική συνταγή από τη φίλη μας Λιζα Σαραντιδου για σίγουρη επιτυχία.

 

    Για το πασπάλισμα

  • κανελά Κατά βούληση

Κρητικά λυχναράκια

 

Αν έχεις επισκεφθεί την Κρήτη σίγουρα έχεις δοκιμάσει τα λυχναράκια ή καλιτσούνια. Σήμερα λοιπόν θα δούμε όλα τα μυστικά που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι, για τα Πασχαλινά λυχναράκια ή καλιτσούνια. Θα δούμε αναλυτικά την συνταγή για Γεραπετρίτικα κρητικά λυχναράκια που είναι μπουκιά και συχώριο.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Πασχαλινά λυχναράκια Κρητικά Γεραπετρίτικα:

Πασχαλινά-λυχναράκια-Κρητικά-Γεραπετρίτικα-συνταγή-

Ακολουθήστε τα βήματα για να έχετε επιτυχία! Η δόση αυτή βγάζει 55 λυχναράκια, με αρχική διάμετρο ζύμης 10 εκατοστά.

Εκτέλεση για τα Πασχαλινά λυχναράκια Κρητικά Γεραπετρίτικα

Ξεκινάμε 1-2 μέρες νωρίτερα, τυλίγοντας τη μυζήθρα/ανθότυρο σε τριπλό χαρτί κουζίνας. Τη βάζουμε σε πιάτο και στο ψυγείο και αναποδογυρίζουμε το πακετάκι μερικές φορές. Όταν υγρανθεί το χαρτί το αλλάζουμε. Το αλλάζουμε 3-4 φορές και σε 2 μέρες το τυρί έχει στεγνώσει όπως πρέπει.

Πασχαλινά-λυχναράκια-Κρητικά-Γεραπετρίτικα-συνταγή-

Ξεκινάμε την συνταγή μας λοιπόν από την γέμιση. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μυζήθρα, την οποία την έχουμε θρυμματίσει με τα χέρια. Προσθέτουμε στη μυζήθρα το βούτυρο αγελάδος, τα αυγά, τη ζάχαρη και την βανίλια.

Δουλεύουμε το μείγμα με το μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία λεία πάστα. Βάζουμε την γέμιση σε ένα τάπερ και την διατηρούμε στο ψυγείο. Την βγάζουμε 30 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσουμε, ενώ μπορούμε να την φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα.

 

Καλιτσούνια φούρνου: Η καλύτερη συνταγή

 

Στο μεταξύ σε μία λεκάνη χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν, για 4-5 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και την βανίλια και χτυπάμε για ακόμη 2 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το φρέσκο γάλα, το ξύσμα λεμονιού, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε για λίγο ακόμα.

Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζυμώνοντας με τα χέρια. Δεν θέλουμε η ζύμη να είναι πολύ σκληρή αλλά αρκετά σφιχτή για να μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο στη μηχανή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε αν έχει πολύ ζεστή στο ψυγείο.

Πασχαλινά-λυχναράκια-Κρητικά-Γεραπετρίτικα-συνταγή-

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, όσο ένα μικρό πορτοκάλι, την πατάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη για να ανοίξει λίγο, την περνάμε στη μηχανή 1 φορά από το 0, έπειτα 1 φορά από 1 και στη συνέχεια 2 φορές από το 2 ή και το 3. Με ένα κουπάτ ή ένα καπάκι διαμέτρου 10-11 εκατοστών κόβουμε κάθε φορά 2-3 δίσκους.

 

Χανιώτικα καλιτσούνια με μυζήθρα και φέτα

 

Αραιώνουμε τους κρόκους για το άλειμμα με το νερό και βάζουμε το μείγμα στην άκρη. Με μία μικρή σπάτουλα, μεταφέρουμε το δισκάκι ζύμης πάνω στο κομμάτι της λαδόκολλας. Βάζουμε στο κέντρο του 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση.

Αφήνουμε περιθώριο γύρω γύρω τουλάχιστον 1,5 εκατοστό. Με τον δείκτη και τον αντίχειρα κάνουμε 8-12 τσιμπήματα γύρω γύρω. Τους δίνουμε ελαφρώς κλίση προς τα μέσα και ισιώνουμε με το κουταλάκι τη γέμιση. Προσθέτουμε και λίγη ακόμη αν δούμε ότι χρειάζεται.

Πασχαλινά-λυχναράκια-Κρητικά-Γεραπετρίτικα-συνταγή-

Αραδιάζουμε τα λυχναράκια σε ένα ταψί ντυμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε κενά μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.

 

Ρεθυμνιώτικα καλτσούνια με τυρι

 

Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και με κουταλάκι ρίχνουμε λίγο χτυπημένο κρόκο, μόνο πάνω στη γέμιση και τον απλώνουμε για να την καλύψει. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε αμέσως, στη δεύτερη σκάλα από κάτω. Μετά από 5 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε συνολικά 23-25 λεπτά.

Tips Πασχαλινά λυχναράκια Κρητικά Γεραπετρίτικα

Η δόση αυτή βγάζει 55 λυχναράκια, με αρχική διάμετρο ζύμης 10 εκατοστά. Χρειαζόμαστε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ μια παχιά γλυκιά μυζήθρα ή ολόπαχο ανθότυρο, που να είναι στεγνωμένα από τα υγρά τους!

Πασχαλινά-λυχναράκια-Κρητικά-Γεραπετρίτικα-συνταγή-

Οι πτυχώσεις, το λεγόμενο τσίμπημα που κατά το έθιμο πρέπει να είναι από 8 έως 12, γίνονται πανεύκολα με τα δαχτυλάκια και η οδοντογλυφίδα τελικά δεν μου χρειάστηκε. Σφίγγουμε καλά με τα δάχτυλα τη ζύμη σε κάθε τσίμπημα.

Είναι σημαντικό να είναι η ζύμη ανοιγμένη σε ομοιόμορφα λεπτά φυλλαράκια. Το πετυχαίνουμε με μηχανή φύλλου. Για να διευκολυνθούμε στο τσίμπημα, έχουμε κόψει 3-4 τετραγωνάκια ή δισκάκια 15 εκατοστών από αντικολλητικό χαρτί. Στεγνώνοντας το τυρί, χάνει βάρος.

 

Κρητικά Καλτσούνια ανεβατά με γέμιση σπανάκι και τυριά!

 

Για να έχουμε περίπου 1.200 γραμμάρια στεγνωμένης μυζήθρας αγοράζουμε 1,5 κιλό! Αν έχετε μπλεντεράκι περάστε μερικές βόλτες τη ζάχαρη, να γίνει πολύ ψιλή, βοηθάει! Αντί για βούτυρο στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε 3 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα.

Αντί για κάψουμε βανίλιας μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας. Το ίδιο ισχύει και στην ζύμη. Προσέχουμε να μην αρπάξουν κι αν χρειαστεί σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα. Όταν βγουν από τον φούρνο είναι τραγανά, αλλά την επόμενη μαλακώνουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Διατηρούμε σε τάπερ. Μπορούμε να τα έχουμε 4-5 μέρες στο ψυγείο και κάθε φορά να ζεσταίνουμε όσα θα καταναλώσουμε. Επίσης μπορούμε να τα καταψύξουμε ψημένα. Τρώγονται και κρύα.

Πασχαλινά-λυχναράκια-Κρητικά-Γεραπετρίτικα-συνταγή-

Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr