Συνταγή για πάστα ταψιού με καραμελωμένο ζαχαρούχο. Αφράτη πάστα ταψιού με σιροπιασμένο παντεσπάνι, κρέμα και εύκολη γκανάζ σοκολάτας. Είναι ένα υπέροχο γλυκό, καλύτερο και από του ζαχαροπλαστείου για το Κυριακάτικο τραπέζι αλλά και για οποιοδήποτε στιγμή θέλετε ένα κέρασμα ή κάτι να γλυκαθείτε.
- αυγα 6
- ζαχαρη 6 κουταλιές της σούπας κοφτές
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 6 κουταλιές της σούπας κοφτές
- κακαο 4 κουταλιές της σούπας γεμάτες
- σπορέλαιο 4 κουταλιές της σούπας
- βανίλια 1
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
Υλικά
- ζαχαρη 2 κούπες
- νερό 2 κούπες
- βανίλια 1
- κονιάκ 3 κουταλιές της σούπας
- λεμονι 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό
Για το σιρόπι
- μόρφατ 2 συσκευασίες
- καραμελωμένο ζαχαρούχο 2 συσκευασίες
- βανίλια 1
- κουβερτουρα 150 γραμμάρια λιωμένη και κρύα
- μερεντα 1 κουταλιά της σούπας
- κονιάκ 3 κουταλιές της σούπας
- κρεμα γαλακτος 250 ml
- σταγόνες σοκολάτας 2 πακέτα
Για την κρέμα
- γάλα εβαπορέ 200 ml
- κουβερτουρα 300 γραμμάρια
- σοκολάτα 200 γραμμάρια γάλακτος
Για την γκανάζ σοκολάτας
- καραμελωμένο ζαχαρούχο 200 γραμμάρια περίπου
- ξηροί καρποί Κατά βούληση ψιλοκομμένοι
Για το γαρνίρισμα
Δείτε ακόμα Lila Pause πραλίνα για τούρτες, πάστες, κρέπες, pancakes
Οι πάστες είναι χορταστικά γλυκά που αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Γιατί να δίνουμε λεφτά στα ζαχαροπλαστεία, όταν μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας σπιτικές πάστες, με υλικά που γνωρίζουμε και πολλή αγάπη; Φτιάχνουμε αφράτη πάστα ταψιού με καραμελωμένο ζαχαρούχου για κέρασμα ή γλυκό για την οικογένεια.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την πάστα ταψιού με καραμελωμένο ζαχαρούχο:
Εκτέλεση για το παντεσπάνι στην πάστα ταψιού με καραμελωμένο ζαχαρούχο
Αρχικά χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να φουσκώσει, για περίπου 3-4 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε την βανίλια και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένα, μαζί με το κακάο κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα.
Δείτε ακόμα Πάστες ινδοκάρυδου με λεμόνι
Χτυπάμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα και στο τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο και το σπορέλαιο. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βαθύ βουτυρωμένο ταψί ή σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ 30×35 ή 27×37 και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 10-12 λεπτά.
Εκτέλεση για το σιρόπι στη πάστα ταψιού με καραμελωμένο ζαχαρούχο
Όσο γίνεται το παντεσπάνι φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού για 2-3 λεπτά μετρώντας από το σημείο βρασμού.
Έπειτα κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ και την βανίλια. Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι το καυτό παντεσπάνι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Εκτέλεση για την κρέμα στη πάστα ταψιού με καραμελωμένο ζαχαρούχο
Αρχικά χτυπάμε το μόρφατ και την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Έπειτα προσθέτουμε στο μείγμα το καραμελωμένο ζαχαρούχο, την λιωμένη κουβερτούρα, το κονιάκ, την μερέντα.
Επίσης βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας και την βανίλια και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα κάνοντας κυκλικές και απαλές κινήσεις. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το κρύο παντεσπάνι και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.
Εκτέλεση για την γκανάζ σοκολάτας στη πάστα ταψιού με καραμελωμένο ζαχαρούχο
Αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα εβαπορέ στον φούρνο μικροκυμάτων και λιώνουμε στο ζεστό εβαπορέ την κουβερτούρα και την σοκολάτα γάλακτος. Απλώνουμε την γκανάζ πάνω από την κρύα κρέμα και βάζουμε το γλυκό μας και πάλι στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η γκανάζ.
Γαρνίρουμε με ροζέτες καραμελωμένου ζαχαρούχου και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, μόλις η γκανάζ έχει παγώσει. Κόβουμε σε κομμάτια τις πάστες αφού έχουν παγώσει καλά για να μη μας διαλυθεί το γλυκό και απολαμβάνουμε.
Tips για τη πάστα ταψιού με καραμελωμένο ζαχαρούχο
Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μίγμα των αυγών με σπάτουλα, ακόμα καλύτερα, για να μη χάσουμε πολύ όγκο από το φούσκωμά τους. Το κονιάκ στο σιρόπι είναι προαιρετικό. Η μερέντα και το κονιάκ στην κρέμα είναι προαιρετικά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Frantzeska Kazepi
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr