Παστίτσιο με πένες. Συνταγή για λαχταριστό παστίτσιο με πένες, μοσχαρίσιο κιμά, σπιτική μπεσαμέλ και γραβιέρα Κρήτης. Το παστίτσιο είναι ένα αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους που στην Ελλάδα είναι πλέον στα παραδοσιακά. Μπορεί το παστίτσιο να είναι ένα άκρως μαμαδίστικο φαγητό και όταν δοκιμάζουμε ένα παραδοσιακό παστίτσιο να γυρνάμε σε παιδικές μας αναμνήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πειραματιστούμε.
- κιμάς μοσχαρίσιος Μισό κιλό περίπου
- σάλτσα ντομάτας Περίπου 100 γραμμάρια
- πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
- κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- πιπέρι 1 κουταλάκι του γλυκού
- μαιντανος 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένος
Για τον κιμά
- γραβιέρα 500 γραμμάρια
Για το παστίτσιο
- βιτάμ 4 κουταλιές της σούπας
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 8 κουταλιές της σούπας
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο
- αλατι Λίγο
- γραβιέρα 100 γραμμάρια τριμμένη Κρήτης
- αυγα 2
Για την μπεσαμέλ
Μία τέτοια συνταγή γεμάτη πειραματισμούς είναι και αυτή που θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας. Ένα παστίτσιο με πένες αντί για χοντρό μακαρόνι και γραβιέρα Κρήτης. Φυσικά θα φτιάξουμε μόνοι μας μία πανεύκολη και βελούδινη μπεσαμέλ αλλά και έναν ελαφρύ μοσχαρίσιο κιμά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το παστίτσιο με πένες:
Εκτέλεση για τις πένες
Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και αφού τις σουρώσουμε τις αφήνουμε με ελάχιστο νερό. Προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού το βιτάμ. Στρώνουμε τις πένες μας στο ταψί και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τον κιμά.
Εκτέλεση για τον κιμά
Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τον μοσχαρίσιο κιμά μέχρι να γίνει λευκός. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και λίγο νερό μέχρι να καλυφθεί ο κιμάς.
Προσθέτουμε την πάπρικα, το κύμινο, την κανέλα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Βράζουμε μέχρι ο κιμάς να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λαδάκι του.
Εκτέλεση για το παστίτσιο
Αφού ο κιμάς είναι έτοιμος προσθέτουμε τον κιμά πάνω από τις πένες μας. Από πάνω προσθέτουμε τριμμένη γραβιέρα Κρήτης και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Από πάνω στρώνουμε την μπεσαμέλ.
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ
Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το βιτάμ μαζί με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και διαρκώς για να μην μας σβολιάσει. Μόλις ξεκινά να πήζει η μπεσαμέλ προσθέτουμε το αλάτι, τα αυγά χτυπημένα και στο τέλος την τριμμένη γραβιέρα Κρήτης.
Δείτε ακόμα Παστίτσιο με κοτόπουλο και μανιτάρια
Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε την μπεσαμέλ στο ταψί με τις πένες και τον κιμά. Ψήνουμε το παστίτσιο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Stavroula Orgasli
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα