Συνταγή για Παστίτσιο νηστίσιμο με κιμά θαλασσινών !Ενα νηστίσιμο παστίτσιο με κιμά που θα κάνουμε από σουπιές που θα αρέσει σε όλους .Δεν νομίζουμε πως υπάρχει άνθρωπος που να μην λατρεύει το παστίτσιο. Αν νομίζατε ότι τις ημέρες της νηστείας θα το αποχωριστείτε κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Βρήκαμε για εσάς μία εξαιρετική συνταγή για παστίτσιο νηστίσιμο με κιμά από σουπιές και με μπεσαμέλ από μαργαρίνη και αλεύρι.
- σουπιές 4-5 καθαρισμένες
- κρεμμυδι 1 ξερό
- σκορδο 2-3 σκελίδες
- μαιντανος Λίγο
- σάλτσα ντομάτας Μισή συσκευασία
- κρασι 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο
- καρότο 1 τριμμένο
- μπαχάρι 2-3 κόκκους
- δάφνη 2 φύλλα
- αλατι Λίγο
- πιπέρι Λίγο
- ρίγανη Λίγη
- ελαιολαδο Λίγο
Υλικά
- πενες 1 κιλό
- κύβοι λαχανικών 2
- μαργαρίνη Μισή
Για τα μακαρόνια
- μαργαρίνη 100 γραμ.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γρ.
- ζωμό 1 λίτρο λαχανικών
- μοσχοκάρυδο λίγο
- αλατι Κατά βούληση
Για την μπεσαμέλ
- τυρί 1 κιλό λευκό νηστίσιμο
Για το πασπάλισμα
Αντί γι’ αυτήν την μπεσαμέλ μπορούμε να βάλουμε και νηστίσιμο πουρέ πατάτας που αντί για γάλα, θα βάλουμε νερό. Είναι μία πολύ νόστιμη συνταγή και αυτός ο νηστίσιμος κιμάς θαλασσινών, μπορεί να γίνει και με άλλα θαλασσινά εκτός των σουπιών.
Δείτε ακόμα Νηστίσιμη σάλτσα για μακαρόνια από κάσιους
Το πιο σημαντικό; Αυτός ο κιμάς θαλασσινών είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον κιμά από κρέας σε όλη την σαρακοστή. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής για παστίτσιο νηστίσιμο με κιμά θαλασσινών
Εκτέλεση για τον κιμά θαλασσινών
Αν δεν έχουμε πάρει τις σουπιές καθαρισμένες, τις καθαρίζουμε καλά και τις περνάμε από μούλτι για να αλεσθούν. Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, τον μαϊντανό και ξεκινάμε να τα σοτάρουμε ελαφρώς.
Όταν γυαλίσουν λίγο προσθέτουμε και τις σουπιές και τις σοτάρουμε μέχρι να πιούν όλα τα υγρά τους και να μη μοιάζουν πια με μία παχύρρευστη μάζα αλλά με κιμά. Αφού σοτάρουμε τα υλικά μας, σβήνουμε το φαγητό μας με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ ανακατεύοντας και προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, την ρίγανη, τους κόκκους μπαχαριού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να πιεί τα υγρά του ο κιμάς μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό.
Εκτέλεση για τα ζυμαρικά
Παίρνουμε μία βαθιά κατσαρόλα και την γεμίζουμε με νερό. Προσθέτουμε μέσα τους κύβους λαχανικών και αφού λιώσουν βάζουμε και τις πένες μας. Τις βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία.
Μόνο που αυτή τη φορά πρέπει να κρατάνε λίγο, γιατί άμα τις βράσουμε κανονικά, όταν ψηθούν θα μοιάζουν παραβρασμένες. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ
Ξεκινάμε να λιώνουμε την μαργαρίνη σε ένα κατσαρόλι και να πασπαλίζουμε παράλληλα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ψήνουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά το μείγμα μας. Στην συνέχεια αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα από την φωτιά.
Σταδιακά και ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε και ξανά βάζουμε την κατσαρόλα μας στην φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα ανακατεύοντας. Στο τέλος βάζουμε και το αλάτι.
Εκτέλεση για το παστίτσιο
Αρχικά παίρνουμε μία λεκάνη και βάζουμε μέσα το λευκό νηστίσιμο τυρί μαζί με τα μακαρόνια. Αν θέλουμε αλατοπιπερώνουμε το μείγμα μας και ανακατεύουμε μέχρι το τυρί να πάει παντού. Στρώνουμε μισή ποσότητα μακαρόνια και ρίχνουμε από πάνω τον κιμά θαλασσινών.
Στρώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα με τα ζυμαρικά μας και σκεπάζουμε το φαγητό μας με την μπεσαμέλ. Τρίβουμε λίγο επιπλέον τυρί πάνω από τη μπεσαμέλ και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. Όταν ψηθεί πριν σερβίρουμε αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει λίγο.
Tips για να φτιάξεις παστίτσιο νηστίσιμο με κιμά θαλασσινών
Αν θέλουμε μπορούμε αντί για μπεσαμέλ να βάλουμε πουρέ πατάτες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μόνο που δεν προσθέτουμε γάλα αλλά νερό. Προσθέτουμε επίσης τον κύβο λαχανικών και το μοσχοκάρυδο αφού γίνει ο πουρές μας. Στο τέλος λιώνουμε στον πουρέ λίγη μαργαρίνη.
Όταν βάζουμε τον κιμά θαλασσινών στο παστίτσιο, μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω λίγο έξτρα λευκό τυρί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκες και κατεψυγμένες σουπιές. Αν επιλέξουμε τις κατεψυγμένες, καλό θα ήταν να πάρουμε τις ακαθάριστες γιατί πιο νόστιμες.
Μπορούμε να φτιάξουμε κιμά θαλασσινών και από καλαμάρια και από γαρίδες ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Με αυτόν τον κιμά μπορούμε να φτιάξουμε και μουσακά ή μακαρόνια με “κιμά” ή όποια άλλη παρασκευή απαιτεί κιμά.
Δείτε ακόμα Σουπιές με λαζανάκι : Η απόλυτη νηστίσιμη μακαρονάδα
Η συνταγή είναι του φίλου μας Thanos Ntrosxos
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια ξυλοκοπήθηκε άγρια από την σύζυγο της κρυφής της σχέσης
- Αμαλιάδα : Η Ειρήνη προσπαθούσε να κάνει Λευκούς Γάμους με Πακιστανούς
- Γιώργος Αγγελόπουλος : Περπάτησε ξυπόλυτος 8 ολόκληρα χλμ για να πάει στην Παναγία (βίντεο)
- Άγιος Έρωτας : Δώσε μου την Χριστίνα και καθάρισες – Η Χυδαία απαίτηση του Βλάσση
- Χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια με 6 υλικά