Close
Πατατόπιτα νηστίσιμη

Υλικά συνταγής
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών
3 πατάτες βρασμένες πολτοποιημένες σε πουρέ [*]
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
200 γρ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο (λιωμένη [**]
1 κρεμμύδι ξερό μέτρια ψιλοκομμένο
άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο [προαιρετικά]
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής

βράστε 2 κιλά πατάτες και λιώστε τες με πιρούνι ή πολτοποιήστε τες στο multi. Συνεχίζετε τη διαδικασία με προσθήκη νερού που μέσα εχετε λιώσει ζωμο λαχανικων.
Πλένετε και ψιλοκόβετε το πράσο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε λίγη μαργαρίνη μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και τον άνηθο ή μάραθο, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά να μισοκρυώσουν.
Βουτυρώνετε ένα πυρέξ και απλώνετε τα μισά φύλλα, με τις άκρες τους να εξέχουν, αλειμμένα με τη μαργαρίνη ένα ένα.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε τον πουρέ πατάτας, το πράσο, το κρεμμύδι, το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και στρώνετε το μείγμα στο ταψάκι. Αλείφετε καλά το μείγμα με μαργαρίνη.
Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα ένα ένα με μαργαρίνη και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35-40 λ. Βγάζετε τη πίτα από το φούρνο την αφήνετε για 10 λ στο ταψί να “σταθεί” τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

[*] Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα.