Υπέροχη συνταγή για πατατόπιτα της γιαγιάς. Στριφτή και νηστίσιμη . Τώρα που διανύουμε περίοδο νηστείας, δεν χρειάζεται να απαρνηθούμε και τις λιχουδιές. Αυτή η πατατόπιτα λοιπόν είναι νηστίσιμη και άκρως νόστιμη με ένα τραγανό σπιτικό φύλλο και μία υπέροχη γέμιση από πατάτα και μερικά ακόμη υλικά.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό περίπου
- νερό 2 κούπες
- ζαχαρη 1 κουτ. Γλυκού
- αλατι 1 κουτ. Γλυκού
- ελαιολαδο 1 φλιτζανάκι
- μπέικιν πάουντερ μισό φακελάκι
Υλικά
Δείτε ακόμα Μαμαδίστικα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς αυγά και χωρίς γάλα (νηστίσιμα)
Αυτήν την πατατόπιτα θα την λατρέψει όλη η οικογένεια και σίγουρα στα παιδιά σας θα αρέσει πολύ. Μπορούμε να απολαύσουμε αυτήν την πατατόπιτα σαν μεσημεριανό ή και σαν βραδινό. Μπορούμε να την απολαύσουμε όμως όλες τις ώρες της ημέρας. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση για την ζύμη της πατατόπιτας
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Βάζουμε στην άκρη την ζύμη μας και ξεκινάμε την προεργασία της γέμισης.
Εκτέλεση για την γέμιση
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες αφού τις έχουμε πρώτα καθαρίσει από την φλούδα τους. Αφού βράσουν και μαλακώσουν τις στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Αφού γυαλίσουν, προσθέτουμε τις βραστές πατάτες, αφού πρώτα τις πατήσουμε λίγο με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε επίσης το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Αφού η γέμιση ομογενοποιηθεί και τα λαχανικά μας γυαλίσουν είναι έτοιμη και αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Εκτέλεση για την πίτα
Μεταφέρουμε την ζύμη από το μπολ στον πάγκο. Στην αρχή μοιράζουμε το φύλλο σε 4 με 5 μπάλες. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε μακρόστενο σχήμα. Λαδώνουμε το φύλλο με ένα μείγμα από ηλιέλαιο και ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την γέμιση και στην συνέχεια τυλίγουμε με το φύλλο. Κάνουμε με ένα μαχαίρι μερικές σχισμές στο φύλλο για να βγει στριφτή.
Μεταφέρουμε την πατατόπιτα στο ταψί με προσοχή και φροντίζουμε να εγκλωβίσουμε καλά τις άκρες έτσι ώστε να μην ανοίξουν. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Tips
Αν θέλουμε να κάνουμε πίτα για δύο άτομα προσθέτουμε μισό κιλό αλεύρι και ένα ποτήρι νερό στην ζύμη. Όλα τα υπόλοιπα υλικά τα ελαττώνουμε στο μισό.
Κάνουμε την πίτα μας σε μικρό στρογγυλό ταψί και την κάνουμε στρογγυλή. Μπορούμε επίσης να βάλουμε την μισή πίτα στην κατάψυξη ή να χρησιμοποιήσουμε το φύλλο μας και για τυρόπιτα για να μην πάει χαμένο.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Eleni Poli
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr