Η Σοφία Καρά μας φτιάχνει υπέροχα, πεντανόστιμα και αφράτα Γερμανικά στόλεν για τα Χριστούγεννα. Το στόλεν είχε ξεκινήσει να φτιάχνετε στην Γερμανία τον 14ο αιώνα σαν ένα νηστίσιμο Χριστόψωμο. Στο πέρασμα των χρόνων το ψωμί αυτό έγινε πιο πλούσιο καθώς πρόσθεσαν διάφορα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και κάπως έτσι το νόστιμο αυτό ψωμάκι έγινε το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο Γερμανικό γλυκό. Φτιάξτε την συνταγή για στόλεν που μας προτείνει η χρυσοχέρα κυρία Σοφία και το σπίτι σας θα γεμίσει γιορτινά αρώματα από μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα. Ένα τέλειο ατομικό γλυκάκι που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. Η επιτυχία είναι σίγουρη!
- βουτυρο 200γρ σε θερμοκρασία δωματίου
- γιαουρτι 300γρ στραγγιστό
- καστανή ζάχαρη 1 φλιτζάνι
- σοδα 1 κγ
- βανίλια 4
- κανελά 2 κγ σκόνη
- γαρίφαλο 2 κγ σκόνη
- κονιάκ Μισό φλιτζάνι του καφέ
- γκρανμπερις 1 φλιτζάνι του τσαγιού
- σταφίδες 1 φλιτζάνι του τσαγιού
- κόντιτα 2 φλιτζάνια πορτοκάλι και λεμονί
- αλευρι 500γρ και κάτι για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη και να μην κολλάει στα χεριά
Υλικά
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζω το βούτυρο, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τα χτυπάω με το μίξερ. Προσθέτω τη σόδα την κανέλα το γαρύφαλλο και συνεχίζω. Στο τέλος προσθέτω τα κοντιτα, τις σταφίδες τα κράνμπερι και το αλεύρι. Ζυμώνω το μείγμα μέχρι να έχω μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Χωρίζω τη ζύμη σε 30 μπαλάκια ίσα με ένα μανταρίνι. Ανοίγω το μπαλάκι στο χέρι μου και το τυλίγω σαν χαλί. Τα τοποθετώ σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνω ένα τέταρτο περίπου. Μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αλείφω με λίγο βούτυρο. Αφού κρυώσουν πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και έτοιμα! Είναι καταπληκτικά!
Δεν έβαλα πολύ ζάχαρη γιατί έχει πολλά μέσα.
Καλή επιτυχία!
Μια συνταγή της Σοφίας Καρά