Το χοιρινό είναι ένα κρέας που βρίσκεται συχνά στην διατροφή μας. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουμε φαγητά που περιέχουν μέσα αυτό το πεντανόστιμο κρέας. Συνδυάζεται υπέροχα, με πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, αλλά και λαχανικά ή όσπρια. Το χοιρινό μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπες σε κάθε περίσταση και σίγουρα τα πιάτα που το περιέχουν μπορεί να απογειωθούν. Δείτε πεντανόστιμες συνταγές με χοιρινό που αξίζει να τις δοκιμάσετε!
1.) Μελωμένο χοιρινό:
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
2.) Χοιρινό με φασόλια στο φούρνο
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής:
1 κιλό χοιρινό σπάλα χωρίς κόκκαλο σε μερίδες
300 γρ.-400 γρ. φασόλια ξερά
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 καρότα κομμένα ροδέλες
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 καυτερή πιπερίτσα ή πολύ λίγο πιπέρι καγιέν
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
Μουλιάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ τα βράζετε σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. [*]
Σοτάρετε το χοιρινό σας σε λάδι, σε ένα βαθύ τηγάνι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2′ περίπου. Προσθέτετε όλα τα υλικά ξεκινώντας από τις ντομάτες και το ντοματοχυμό διαλυμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, προσθέτετε και άλλο νερό και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας [στη χύτρα θα χρειαστείτε αισθητά λιγότερο χρόνο -σύμφωνα με τις οδηγίες του βιβλίου της χύτρας-]. Λίγο πριν γίνει το κρέας προσθέστε αλατοπίπερο.
Αδειάζετε -κατά προτίμηση- σε πήλινο σκεύος το κρέας με τη σάλτσα του και προσθέτετε τα φασόλια προσθέτοντας, αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα.
[*] Μια πολύ καλή λύση με φασόλια που σας περίσσεψαν, φτιάχνοντας ένα νέο φρέσκο πεντανόστιμο φαγητό.
Δείτε ακόμη: Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες
3.) Χοιρινό στη λαδόκολλα με μέλι και μουστάρδα και τυρί
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής:
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
300-400 γρ. κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε μικρούς κύβους
2 – 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
1 πιπεριά πράσινη , κομμένη σε κομματάκια
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
4 λαδόκολες
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια χοιρινού μαζί με το μέλι, τη μουστάρδα, το δενδρολίβανο, το σκόρδο , αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαριναριστεί για 2 ώρες τουλάχιστον.
Διπλώνουμε κάθε λαδόκολλα στα τέσσερα και τοποθετούμε στο κέντρο το κρέας μαζί με κομμάτια από τη γραβιέρα και τις πιπεριές, όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, κλείνουμε κάθε λαδόκολλα σαν πουγκί και δένουμε σφιχτά με μια κλωστή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για δύο ώρες.
4.) Γλυκόξινο Χοιρινό με έξτρα Ανανά & Ρύζι
Συνταγή από: flavour-factory.gr
Συστατικά:
350γρ. Χοιρινό φιλέτο χωρίς λίπος κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 βάζο Γλυκόξινη Σάλτσα Blue Dragon
300γρ. Ρύζι Μπασμάτι
1 κ.σ Σησαμέλαιο Blue Dragon
2 κ.σ. Σως Σόγιας Blue Dragon
1 Καρότο κομμένο σε λωρίδες
1 κόκκινη & 1 πράσινη Πιπεριά κομμένες σε μεγάλους κύβους
100 γρ. φρέσκο Ανανά
1 πρασ. Κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κόκ. Κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το ρύζι ακολουθώντας τις οδηγίες στο πακέτο.
Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο σε ένα γουοκ ή βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το χοιρινό.
Προσθέτουμε τη σως σόγιας και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο γουόκ τις πιπεριές, το καρότο, το κρεμμυδάκι, το κρεμ-μύδι και τον ανανά και σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε τη Γλυκόξινη Σάλτσα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να δέσουν τα υλικά μας. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με ρύζι.
Το χοιρινό μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπες σε κάθε περίσταση και σίγουρα τα πιάτα που το περιέχουν μπορεί να απογειωθούν.
5.) Χοιρινό με μακαρόνια στο φούρνο
Συνταγή από: nostimada.gr
Υλικά:
300 γρ. πένες
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
450 γρ. χοιρινό φιλέτο κομμένο σε μπουκιές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. Μανιτάρια κομμένα
200 γρ. Τυρί φιλαδέλφια
Διαδικασία
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το χοιρινό μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά . Προσθέτουμε την κρέμα τυρί και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.
Μεταφέρουμε το κρέας με τα μακαρόνια στο φούρνο και ανακατεύουμε η σάλτσα να πάει παντού .Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Το χοιρινό με μακαρόνια στο φούρνο είναι έτοιμο
Tips
Εννοείται ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια μακαρόνια σου αρέσουν
Πρόσθεσε μπέικον ή κρέμα γάλακτος
6.) Χοιρινό φιλέτο με σφολιάτα
Συνταγή απο: feelfamous.gr
Υλικά:
1 ψαρονέφρι 600 γρ.
150 γρ. λιαστή ντομάτα
1 φύλλο σφολιάτα
1 αυγό
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.σ. ρίγανη
400 γρ. φέτα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Παίρνουμε το φιλέτο, το αλατοπιπερώνουμε και σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το τσιγαρίζουμε από όλες τις μεριές.
Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με όλα τα μυρωδικά.
Σε ένα ταψί φούρνου βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε επάνω τη σφολιάτα.
Ρίχνουμε από πάνω τη φέτα τριμμένη, τη λιαστή ντομάτα λεπτοκομμένη και από πάνω απλώνουμε το φιλέτο.
Κλείνουμε σε ρολό. Χτυπάμε το αυγό και με ένα πινέλο το περνάμε από πάνω και γύρω γύρω. Ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.
Δείτε ακόμη: Φιλέτο γαλοπούλα με άσπρη σάλτσα μανιταριών
7.) Χοιρινό σνιτσελ στο φούρνο σαν πίτσα!
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
8.) Χοιρινό πρασοσέλινο με σελινόριζα
Συνταγή από: delightfularea.com
Υλικά:
800 γρ. χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
1 σελινόριζα μικρή, κομμένη σε κύβους
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
4 πράσα χωρίς τα φύλλα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια ανοιχτή, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε το κρέας και τα κομμάτια της σελινόριζας και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, λίγο ζεστό νερό από τον βραστήρα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 1/2 ώρα.
Μετά από 1/2 ώρα προσθέτουμε τα πράσα και σινεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 1 ώρα.
1/2 ώρα πριν το τέλος προσθέτουμε τα καρότα και 10 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε και το σέλινο.
Σερβίρουμε με χυμό λεμoνιού.
9.) Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες
Συνταγή απο: syntagesmekefi.gr
Υλικά:
1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
3 κ.σ. μουστάρδα
2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
1. Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον. Το βάζουμε σε ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.
2. Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το μπούτι. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα και 30′.
3. Βάζουμε σε μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες ,το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά.
4. Ανακατεύουμε το μέλι με το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα. Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30′ μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.
Δείτε ακόμη: Μακαρόνια γεμιστά με κοτόπουλο και τυρί
10.) Χοιρινά κοντοσούβλια με λαχανικά στη σχάρα
Συνταγή από: syntageseva.blogspot.gr
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό κρέας για σουβλάκια, κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κόκκινες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
15 ντοματίνια
4 με 5 μικρά μανιτάρια
πάπρικα
μπαχάρι
τριμμένο σκόρδο
αλάτι
ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
8 μεταλλικά κοντοσούβλια ή 10 με 12 ξύλινα σουβλάκια
Εκτέλεση:
1) Πλύνετε το κρέας και πασπαλίστε το με πάπρικα, μπαχάρι και τριμμένο σκόρδο. Ανακατέψτε καλά έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα κομμάτια κρέατος. Αν κάποια κομμάτια είναι πολύ μεγάλα κόψτε τα σε μικρότερα.
2) Καθαρίστε τις πιπεριές από τα σπόρια και κόψτε τες σε μέτρια τετράγωνα κομμάτια, πλύνετε τα ντοματίνια και κόψτε τα στη μέση, ξεφλουδίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια, καθαρίστε τα μανιτάρια και κόψτε τα σε μέτρια κομμάτια. Υπολογίστε ότι κάθε κομμάτι θα πρέπει να είναι σαν μια μπουκιά. Βάλτε το κάθε λαχανικό σε ξεχωριστό πιάτο
3) Βρέξτε τα μεταλλικά κοντοσούβλια σας και ξεκινήστε να περνάτε τα υλικά. Βάλτε κρέας και λαχανικό εναλλάξ ξεκινώντας και τελειώνοντας με λαχανικό. Μπορείτε να βάλετε με όποια σειρά σας αρέσει τα λαχανικά, δεν έχει σημασία. Τοποθετείστε τα έτοιμα κοντοσούβλια σε μία πιατέλα.
4) Λαδώστε τα κοντοσούβλια με ελαιόλαδο και ψήστε τα στη σχάρα, προσέχοντας πρώτα να “σφραγίσετε” (να αλλάξει χρώμα) το κρέας από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να κρατήσει τα υγρά του και να παραμείνει ζουμερό.
5) Όταν το κρέας είναι έτοιμο, αλατίστε το και περιχύστε χυμό λεμόνι, αν σας αρέσει, από πάνω.
Ο λόγος που προτιμάμε τα μεταλλικά κοντοσούβλια, είναι επειδή έτσι το κρέας ψήνεται και από μέσα. Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε και λίγη ρίγανη στα κάρβουνα για να πάρουν το άρωμα της τα σουβλάκια.