Κέικ μήλου με ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού
- ζαχαρη ¾ κούπας
- ελαιολαδο ½ κούπα
- καρυδια ½ κούπα χοντροκομμένα, προαιρετικά
- μηλα 2 μικρά τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
- κανελά 1 κουτ. σούπας
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 ½ κούπα
- μπέικιν πάουντερ 2 ½ κουτ. σούπας
- πορτοκαλι ½ κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό
Υλικά
Ένα πολύ νόστιμο, αρωματικό κέικ, υγιεινό και νηστίσιμο (για όποιον ενδιαφέρεται), που έχει τη γεύση της μηλόπιτας που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. Φτιάχνεται πάρα πολύ εύκολα, όπως όλα τα κέικ με ελαιόλαδο και για ένα κέικ σε μακρόστενη φόρμα.
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Ξεκινήστε τρίβοντας τα μήλα και αφήστε τα στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder και την κανέλα. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπήστε με το σύρμα ή ένα μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο. Προσθέστε το μίγμα του αλευριού και το χυμό του πορτοκαλιού εναλλάξ σε 2 δόσεις το καθένα ανακατεύοντας. Στη συνέχεια προσθέστε το μήλο και τα καρύδια, αν τα χρησιμοποιήσετε, και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Δε χρειάζεται πολύ ανακάτεμα. Αδειάστε το μίγμα του κέικ σε μια μακρόστενη φόρμα που έχετε πρώτα λαδώσει και ψήστε για 40-45 λεπτά μέχρι το κέικ να ψηθεί καλά απ’έξω και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή από το εσωτερικό του. Σε αυτό το χρόνο το κέικ παραμένει νωπό στο εσωτερικό του. Με άλλα 5-10 λεπτά ψήσιμο θα έχετε ένα κέικ πιο τραγανό απ’έξω και λιγότερο νωπό μέσα. Δοκιμάστε το, επίσης, και σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα κέικ διπλασιάζοντας τα υλικά. Καλή επιτυχία!
Olive oil apple cake (no dairy, no eggs)
It’s a delicious aromatic cake, dairy and egg free, which tastes like the apple pie I remember from my childhood. Plus, you can make it easily in a matter of minutes. The ingredients for a rectangular loaf pan are
¾ cups sugar
½ cup olive oil
½ cup walnuts, roughly chopped (optional)
2 small apples, shredded
1 Tbs cinnamon
1 ½ cup all-purpose flour
2 ½ Tbs baking powder
½ freshly squeezed orange juice
Preheat oven at 175 degrees. Start by shredding the apples and leave them aside. In a bowl mix the flour, baking powder and cinnamon. In another large bowl whisk the sugar with the oil. Add half of the flour mixture, mix, then half of the orange juice, mix and continue again with the remaining flour and juice. Add the apples and walnuts, if using, and mix again with a spoon until everything is mixed. Oil your baking pan and fill it. Bake for 40-45 minutes until the cake is well baked on the outside and a toothpick inserted in its center comes out clean. In this baking time you will have a moist cake. Bake for another 5-10 minutes to get a crunchier cake with less moisture (it will never get totally dry). Try it also in a springform pan doubling the ingredients.
Enjoy!