Πεντανόστιμο μπισκοτόγλυκο με κρέμα αμυγδάλου
Για την πάστα αμυγδάλου
120 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. ζάχαρη
20 γρ. γλυκόζη ή μέλι
Για την κρέμα αμυγδάλου
150 γρ. ζάχαρη
35 γρ. κορν φλάουρ
2 κρόκοι αυγών
1 αυγό
500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
35 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
240 γρ. πάστα αμυγδάλου
10 γρ ζελατινη σε φυλλα η σκονη
1 κουταλια σουπας Αμαρετο (λικερ αμυγδαλο)
100 γρ κρεμα γαλακτος χτυπημενη σε σαντιγη
1 και 1/2 πακετο μπισκοτα πτι μπερ
Λιγο γαλα για να βρεξουμε τα μπισκοτα
Για την μους σοκολατας
300 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
300 γρ. κρέμα γάλακτος (όχι light)
150 γρ. φρέσκο γάλα
Χτυπάμε στο μίξερ τη κρέμα γάλακτος έως ότου γίνει παχύρρευστη (σα γιαούρτι)
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά
Ρίχνουμε τη κουβερτούρα μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενωθούν τα 2 υλικά
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά
Πάστα αμυγδάλου
Αλέθουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια μαλακή πάστα. Τη ζυγίζουμε ώστε να σιγουρευτούμε ότι είναι 240 γρ.
Κρέμα αμυγδάλου
Βαζουμε την ζελατινη σε λιγο κρυο νερακι να μαλακωσει
Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, σε μια κατσαρόλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τα αυγά και το γάλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Την αποσύρουμε από τη φωτιά΄, προσθετουμε την ζελατινη και την αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα (για να μη δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνειά της). Ακόμη καλύτερο είναι να βάλουμε την κρέμα στον κάδο του μίξερ και να τη χτυπήσουμε με το σύρμα, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της στους 40° C (να την αισθανόμαστε χλιαρή στα χείλη). Τότε προσθέτουμε το βούτυρο, το ποτο και την πάστα αμυγδάλου και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.Προσθετουμε και την σαντιγη και ανακατευουμε απαλα να ενωθουν.
Βουταμε τα μπισκοτα στο γαλα και τα στρωνουμε σε ενα τσερκι η ταψακι. Μολις το καλυψουμε ολο, ριχνουμε την κρεμα αμυγδαλου. Την στρωνουμε με μια σπατουλα και καλυπτουμε με μια στρωση βρεγμενα μπισκοτα. Ριχνουμε απο πανω την μους σοκολατας και στρωνουμε το γλυκο με μια σπατουλα παλι. Καλυπτουμε με μεμβρανη η αλουμινοχαρτο και βαζουμε στο ψυγειο για μια νυχτα. Διακοσμουμε το γλυκο με σαντιγη η με γλυκο του κουταλιου, η μαρμελαδα η με ξηρους καρπους.