Υπέροχο παραδοσιακό και νηστίσιμο φαγητό!Η σάλτσα του φαγητού είναι ό,τι πρέπει για να βουτήξουμε το ψωμάκι μας. Δοκιμάστε το!
- μανιταρια 1 κιλό λευκά, σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, κομμένα στα τέσσερα
- γιγαντες 500 γρ. φασόλια
- κρεμμυδι 1 μεγάλο ξερό τριμμένο
- καρότο 2 μέτρια καθαρισμένα, κομμένα σε ροδέλες
- σκορδο 2 σκελίδες (προαιρετικά)
- ελαιολαδο 130 γρ.
- μαιντανος 2 κουτ. σούπας φύλλα, ψιλοκομμένα
- πιπεριά Φλωρίνης 1 (από βαζάκι), κομμένη σε μικρά καρέ
- κρασι 150 ml λευκό
- ντοματα 450 γρ. ολόκληρα (από κονσέρβα), με το χυμό τους, πολτοποιημένα
- φρυγανιά 3 κουτ. σούπας, τριμμένη
- δάφνη 2 φύλλα
- αλατι κατά προτίμηση
- πιπέρι κατά προτίμηση
Υλικά
Διαδικασία
Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς. Την επομένη, τους σουρώνουμε και τους ξεπλένουμε. Τους βάζουμε σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης, σκεπάζουμε με αρκετό κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σε μέτρια φωτιά.
Ξαφρίζουμε, αν χρειαστεί, και μετά σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προς το τέλος του βρασμού αλατίζουμε.
Κρατάμε 2 ποτήρια από το νερό του βρασμού, στραγγίζουμε καλά τους γίγαντες, πετάμε τις δάφνες και τους αφήνουμε στο σουρωτό. Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 – 2 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 – 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μεγάλο πυρέξ ή σε μια γάστρα βάζουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε το μείγμα της σάλτσας, το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των φασολιών, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με το καπάκι ή αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο στους 170° – 180° C να ψηθούν για 45 λεπτά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Mετά το 45λεπτο ψήσιμο, βγάζουμε τους γίγαντες από το φούρνο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μαϊντανό, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τη γαλέτα.
Αν τα υγρά έχουν σωθεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι ή αλουμινόχαρτο για περίπου 30 λεπτά ακόμη. Στο τέλος του ψησίματος οι γίγαντες θα πρέπει να είναι μαλακοί, να έχουν σχηματίσει κρούστα από πάνω και η σάλτσα τους να έχει δέσει καλά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.