Κριθαράκι κοκκινιστό με γαρίδες. Αυτό το φαγητό φέρνει πλούσιες καλοκαιρινές μυρωδιές στο Κυριακάτικο τραπέζι μας.
- γαρίδες 1 κιλό μέτριες
- κριθαράκι 500 γρ. μέτριο
- ντοματα 300 γρ. τριμμένη
- σκορδο 1 σκελίδα, λιωμένη
- πιπεριά 1/2 - 1 μικρή καυτερή τσίλι, ψιλοκομμένη
- μαιντανος 1/2 μάτσο, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- λεμονι 20 - 30 ml χυμός
- ελαιολαδο 100 ml
- αλατι κατά προτίμηση
- πιπέρι κατά προτίμηση
Υλικά
- γαρίδες τα κεφάλια από τις
- κρασι 400 ml λευκό, ξηρό
- καρότο 400 γρ, σε λεπτές ροδέλες
- κρεμμυδι 200 γρ. ξερό, σε ψιλά καρέ
- σκορδο 2 σκελίδες, ψιλοκομμένες
- σέλερι 1 κλωναράκι, ψιλοκομμένο
- δάφνη 1 φύλλο
- μαιντανος 5 κλωνάρια
- ντοματα 1 μεγάλη, τριμμένη
- θυμάρι 1 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο
- ελαιολαδο 30 ml
Για το ζωμό γαρίδας
Διαδικασία
Ζωμός: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πάρουν έντονο κόκκινο χρώμα. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, το θυμάρι, τη δάφνη, το μαϊντανό και 500 ml νερό. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με καπάκι. Σουρώνουμε το ζωμό σε ένα βαθύ μπολ, πιέζοντας τα υλικά με μια κουτάλα ώστε να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους.
Κριθαράκι: Παράλληλα σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κριθαράκι για 8 λεπτά και το στραγγίζουμε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπεριά για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσουν το λάδι. Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζωμό γαρίδας και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
Ρίχνουμε το κριθαράκι και τις γαρίδες, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 – 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να απορροφήσει το κριθαράκι τα περισσότερα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε το μαϊντανό, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε