Close

Πιπεριές γεμιστές με μπακαλιάρο και γαρίδες

Οι γεμιστές πιπεριές με μπακαλιάρο και γαρίδες είναι ένα νοστιμότατο και εντυπωσιακό σε εμφάνιση ορεκτικό, με προέλευση από την Ισπανία. Είναι επίσης εύκολο στην παρασκευή του και παρέχει κάποια βασικά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη ποσότητα. Δείτε πώς θα το ετοιμάσετε και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία.

Οι γεμιστές πιπεριές είναι ένα χαρακτηριστικό πιάτο της επαρχίας Ναβάρα στην Ισπανία, σερβίρεται όμως σαν tapas σε όλη τη χώρα. Χρησιμοποιούνται παραδοσιακά πιπεριές της ποικιλίας piquillo, όμως οι πιπεριές Φλωρίνης είναι εξίσου γευστικές και μπορούν να τις αντικαταστήσουν άψογα.  Ένα υγιεινό και νόστιμο πιάτο που μπορείτε εύκολα να παρασκευάσετε στο σπίτι και αξίζει να το εντάξετε τακτικά στη διατροφή σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτή τη συνταγή παστό μπακαλιάρο αφού τον ξαρμυρίσετε, γίνεται όμως εξίσου γευστικό με κατεψυγμένο μπακαλιάρο, ώστε να αποφύγετε την προετοιμασία. Θα βρείτε στις προσφορές ΑΒ κατεψυγμένο μπακαλιάρο και κατεψυγμένες γαρίδες Pescanova με έκπτωση 25% και μπορείτε να τα διατηρήσετε μέχρι να τα χρειαστείτε.

ΥΛΙΚΑ

Για τις γεμιστές πιπεριές:

  • 12 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και ξεφλουδισμένες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλές πιπεριές, κίτρινες και κόκκινες, χωρίς ξεφλούδισμα.
  • 500 γραμμάρια μπακαλιάρος
  • 200 γραμμάρια γαρίδες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές
  • 1 ψιλοκομμένο μέτριο κρεμμύδι
  • 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
  • 50 γραμμάρια αλεύρι
  • 250 ml γάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:

  • 4 πιπεριές Φλωρίνης
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 σκελίδα σκορδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κύβος ζωμού λαχανικών
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες

Για τις γεμιστές πιπεριές:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250 °C στον αέρα.
  2. Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα απλώστε τις πιπεριές, ραντίστε τις με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, βάλτε αλάτι και πιπέρι και ψήστε για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν.
  3. Μόλις κρυώσουν ξεφλουδίστε τις προσεκτικά.
  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετέ το.
  5. Προσθέστε το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τις πράσινες πιπεριές και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Στη συνέχεια, προσθέστε τον μπακαλιάρο (προσέχοντας να μην υπάρχουν κόκαλα) και τις γαρίδες και μαγειρέψτε για δέκα λεπτά περίπου, μέχρι να μην είναι πλέον διαφανές το ψάρι. Διαχωρίστε απαλά τον μπακαλιάρο σε νιφάδες με μια ξύλινη σπάτουλα.
  7. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά.
  8. Προσθέστε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια υφή παχιάς σάλτσας.  Προσθέστε αλάτι κατά βούληση.
  9. Αδειάστε σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
  10. Όταν κρυώσει, γεμίζετε κάθε πιπεριά με τη γέμιση και την τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.  Πασπαλίστε ελαφρά κάθε πιπεριά με λίγο ελαιόλαδο, βάλτε τη στον φούρνο στους 200 °C και ψήστε για 5-10 λεπτά.

Για τη σάλτσα

  1. Βάλτε το σκόρδο σε μια κατσαρόλα με το λάδι που έχετε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίστε το για 30 δευτερόλεπτα.
  2. Στη συνέχεια, προσθέστε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και σοτάρετε για αρκετά λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τον κύβο ζωμού λαχανικών και αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.  Μαγειρέψτε για 10-15 λεπτά μέχρι η σάλτσα να πήξει.
  4. Χτυπήστε τη σάλτσα με ένα ηλεκτρικό μπλέντερ χειρός και περάστε τη από σήτα.
  5. Περιχύστε τη σάλτσα πάνω από τις γεμιστές πιπεριές και σερβίρετε τις ζεστές.

Συνοδέψτε με ένα Pinot Gris ή ένα Sauvignon Blanc.

Ένα πιάτο νόστιμο και υγιεινό

Οι διατροφολόγοι εκτιμούν τόσο τις γαρίδες όσο και τον μπακαλιάρο για την υψηλή διατροφική τους αξία.

ΓΑΡΙΔΕΣ

  • Οι γαρίδες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κάτι που τις καθιστά κατάλληλη επιλογή για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους.
  • Οι γαρίδες αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη συνολική λειτουργία των μυών.
  • Οι γαρίδες περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου, του φωσφόρου και του σεληνίου. Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του θυρεοειδούς.
  • Οι γαρίδες περιέχουν κάποια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, τη μείωση των φλεγμονών και την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου.
  • Οι γαρίδες έχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου σε σύγκριση με ορισμένα άλλα θαλασσινά, κάτι που τις καθιστά ασφαλέστερη επιλογή για τακτική κατανάλωση.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ

  • Ο μπακαλιάρος είναι μια πλούσια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μυών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνολική υγεία.
  • Έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τον καθιστά μια υγιεινή για την καρδιά επιλογή. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Παρέχει φώσφορο, ένα μέταλλο σημαντικό για την υγεία των οστών και νιασίνη (βιταμίνη Β3), η οποία υποστηρίζει τον μεταβολισμό και την υγεία του δέρματος.
  • Όπως και οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Επιπλέον, οι πιπεριές αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C, η οποία συνδέεται με πολλές διαφορετικές διεργασίες μέσα στο ανθρώπινο σώμα και έχει αποδειχθεί ότι βελτιστοποιεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Όπως είδαμε, είναι πολύ εύκολο να ετοιμάσετε αυτό το νόστιμο πιάτο με πιπεριές γεμιστές με μπακαλιάρο και γαρίδες στο σπίτι. Πρόκειται για μια υγιεινή συνταγή που προάγει την ένταξη ψαριών και θαλασσινών στη διατροφή σας, κάτι που είναι γενικότερα ευεργετικό για την υγεία.