Αυτή η συνταγή για πιροσκί φούρνου με αλεύρι ολικής και πατάτα είναι ό,τι πρέπει για το σχολικό κολατσιό αφού εκτός από πεντανόστιμο και πανεύκολο είναι και πολύ υγιεινό!
- αλεύρι ολικής άλεσης 300 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γραμμάρια
- ξερή μαγιά 6 γραμμάρια
- νερό 1,5 ποτήρια χλιαρό
- ελαιολαδο 1,5 κουταλιές της σούπας
Υλικά
- πατατες 4 καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
- κρεμμυδι 1 περασμένο από το μούλτι
- καρότο 1 μικρό τριμμένο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- πάπρικα Κατά βούληση γλυκιά
- κουρκουμας 1 κουταλάκι του γλυκού
- ρίγανη Μισό κουταλάκι του γλυκού περίπου
- μαιντανος Μισό ματσάκι
- ελαιολαδο 5 κουταλιές της σούπας
- γκούντα 1/2 κούπα τριμμένη
Για την γέμιση
- ελαιολαδο 200 γραμμάρια περίπου
Για το άλειμμα
Ακούτε την λέξη “πιροσκί” και λέτε “πωπω θερμίδες που θα πάρουμε και σήμερα”. Όμως δεν είναι πάντα έτσι. Σήμερα θα φτιάξουμε υγιεινά πιροσκί με πουρέ πατάτας και λαχανικά, που έχουν ελάχιστες θερμίδες αφού ακόμη και το αλεύρι που χρησιμοποιήσαμε ήταν ολικής.
Αν θέλετε να τα κάνετε ακόμη πιο διαιτητικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί που λιώνει με 0% και γενικά από όπου μπορείτε…κόψτε! Αυτά τα πιροσκί εκτός από το ότι είναι υγιεινά είναι ιδανικά και για σχολικό κολατσιό ενώ αν αντικαταστήσετε το τυρί με φυτικό τυρί γίνονται νηστίσιμα και vegan!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα πιροσκί φούρνου με αλεύρι ολικής και πατάτα:
Εκτέλεση για τα πιροσκί φούρνου
Αρχικά σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την μαγιά, το νερό και το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Στο μεταξύ βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε αμέσως, όπως είναι ζεστές με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο για πουρέ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, την γκούντα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, τον κουρκουμά, την ρίγανη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Αφού η ζύμη μας έχει φουσκώσει και είναι έτοιμη την μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε σε μεγάλες μπάλες. Παίρνουμε κάθε φορά μία μπάλα και την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε οβάλ πιτούλα. Γεμίζουμε την κάθε πιτούλα με 2 κοφτές κουταλιές της σούπας από την γέμιση, κλείνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Η ένωση θέλουμε να είναι προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες πιτούλες και τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.
Αλείφουμε τα πιροσκί με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Τα αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο πριν ροδίσουν. Αφού ψηθούν και ροδίσουν ελαφρώς τα βγάζουμε και τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα.
Tips για τα πιροσκί φούρνου
Η ρίγανη στην γέμιση είναι προαιρετική. Στα μπαχαρικά και τον μαϊντανό μπορούμε να βάλουμε λιγότερα ή περισσότερα στην ποσότητα ανάλογα τα γούστα.
Αντί για μαϊντανό, μπορούμε να βάλουμε άνηθο. Αντί για γκούντα μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας. Σερβίρονται με κεφίρ, γιαούρτι ή αριάνι. Μπορούμε να το κάνουμε εξ’ ολοκλήρου με αλεύρι ολικής άλεσης.
Την συνταγή την είδαμε στην αγαπημένη μας σελίδα Helena’s Greek cooking
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή