Close
Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Αυτή η συνταγή για πιροσκί φούρνου με αλεύρι ολικής και πατάτα είναι ό,τι πρέπει για το σχολικό κολατσιό αφού εκτός από πεντανόστιμο και πανεύκολο είναι και πολύ υγιεινό!

Ακούτε την λέξη “πιροσκί” και λέτε “πωπω θερμίδες που θα πάρουμε και σήμερα”. Όμως δεν είναι πάντα έτσι. Σήμερα θα φτιάξουμε υγιεινά πιροσκί με πουρέ πατάτας και λαχανικά, που έχουν ελάχιστες θερμίδες αφού ακόμη και το αλεύρι που χρησιμοποιήσαμε ήταν ολικής.

Αν θέλετε να τα κάνετε ακόμη πιο διαιτητικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί που λιώνει με 0% και γενικά από όπου μπορείτε…κόψτε! Αυτά τα πιροσκί εκτός από το ότι είναι υγιεινά είναι ιδανικά και για σχολικό κολατσιό ενώ αν αντικαταστήσετε το τυρί με φυτικό τυρί γίνονται νηστίσιμα και vegan!

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα πιροσκί φούρνου με αλεύρι ολικής και πατάτα:

Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Εκτέλεση για τα πιροσκί φούρνου

Αρχικά σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την μαγιά, το νερό και το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.

Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Στο μεταξύ βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε αμέσως, όπως είναι ζεστές με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο για πουρέ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, την γκούντα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, τον κουρκουμά, την ρίγανη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Αφού η ζύμη μας έχει φουσκώσει και είναι έτοιμη την μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε σε μεγάλες μπάλες. Παίρνουμε κάθε φορά μία μπάλα και την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε οβάλ πιτούλα. Γεμίζουμε την κάθε πιτούλα με 2 κοφτές κουταλιές της σούπας από την γέμιση, κλείνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε.

Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες

Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Η ένωση θέλουμε να είναι προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες πιτούλες και τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.

Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Αλείφουμε τα πιροσκί με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Τα αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο πριν ροδίσουν. Αφού ψηθούν και ροδίσουν ελαφρώς τα βγάζουμε και τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα.

Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Tips για τα πιροσκί φούρνου

Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Η ρίγανη στην γέμιση είναι προαιρετική. Στα μπαχαρικά και τον μαϊντανό μπορούμε να βάλουμε λιγότερα ή περισσότερα στην ποσότητα ανάλογα τα γούστα.

Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Αντί για μαϊντανό, μπορούμε να βάλουμε άνηθο. Αντί για γκούντα μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας. Σερβίρονται με κεφίρ, γιαούρτι ή αριάνι. Μπορούμε να το κάνουμε εξ’ ολοκλήρου με αλεύρι ολικής άλεσης.

Πιροσκί φούρνου-με-αλεύρι ολικής άλεσης-και-πατάτα-

Την συνταγή την είδαμε στην αγαπημένη μας σελίδα Helena’s Greek cooking

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr