Συνταγή για Πισπιλίτα ή Πλαστός Θεσσαλίας που την φτιάχνουν πολύ και στην Ήπειρό με καλαμποκάλευρο, χόρτα μυρωδικά και φέτα. Μία παραδοσιακή πίτα που θα αρέσει πολύ και στα παιδιά και μπορούμε να την φτιάξουμε και για σχολικό κολατσιό στο ολοήμερο. Από τη φίλη μας Aikaterini Karaiskou.
- καλαμποκάλευρο 1/2 κιλό
- αυγα 1
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο περίπου
- ελαιολαδο 1/2 ποτηράκι του κρασιού περίπου
Υλικά
Αλμυρή μπομπότα για κολατσιό στο σχολείο
Τα Γιάννενα και γενικότερα η Ήπειρος είναι συνυφασμένα με τις πίτες. Η περιοχή φτωχική και τα υλικά λιγοστά, έτσι για να χορτάσει η οικογένεια οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ο,τι προσέφερε η γή και η φύση. Αυτό ισχύει και για την Θεσσαλία και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτή η παραδοσιακή Πισπιλίτα με μυρωδικά και φέτα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Πισπιλίτα με αλεύρι καλαμποκιού:
Πλαστός Θεσσαλίας η μπατσαρια κατά τους ηπειρωτες η πισπιλιτα με αλευρι καλαμποκιού μυρωδικά και φετα!
Εκτέλεση για την Πισπιλίτα με αλεύρι καλαμποκιού
Αρχικά πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα μας και τα κόβουμε σε μέτριο προς χοντρό μέγεθος. Προσθέτουμε το χοντρό αλάτι, ανακατεύουμε και τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φύγουν τα ζουμιά τους και να μαλακώσουν.
Κόβουμε σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε κι αυτά. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα ψιλοκομμένα μυρώνια και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και βάζουμε την χοντροτριμμένη φέτα και τον τραχανά και ανακατεύουμε. Βάζουμε την γέμιση στην άκρη.
Βάζουμε το αλεύρι καλαμποκιού σε ένα ταψί και προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και το φρέσκο γάλα σιγά σιγά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι συμπαγής, ούτε να κάνει ψίχουλα ούτε να είναι λιπαρή. Λαδώνουμε ένα ταψί ορθογώνιο.
Το ψωμί της κατοχής: Παραδοσιακό καλαμποκόψωμο ή μπόμποτα ανεβατή στη γάστρα
Απλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης, περίπου τα 3/4 στο ταψί με το χέρι και τις παλάμες μας. Την πατάμε με τα χέρια μέχρι να απλώσει η ζύμη στα τοιχώματα του ταψιού και προσέχουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και στρώνουμε να πάνε παντού.
Τα πατάμε κι αυτά λίγο με το χέρι μας. Στο υπόλοιπο ζυμάρι που κρατήσαμε προσθέτουμε λίγο επιπλέον γάλα, για να πάρουμε έναν αραιό χυλό.
Με την χούφτα μας παίρνουμε τον χυλό και ραντίζουμε την πίτσα, έτσι ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια τελείως σχεδόν. Ραντίζουμε με λίγο λαδάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου, ως να ροδίσει η πίτα μας.
Την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια