Υλικά για 6-8 μερίδες:
Για τη ζύμη
5,5 φλυτζ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαλακό
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό
2 φλυτζ.τσαγιού χλιαρό νερό
3/4 φλυτζ.τσαγιού περίπου ελαιόλαδο ή μαργαρίνη λιωμένη (για το άλειμμα των φύλλων)
Για τη γέμιση
Για το σπανάκι
1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
5 κ.σ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τον κιμά
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες Μαγειρέματος
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλο το αλέυρι, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μιά τρύπα στη μέση. Μέσα στην τρύπα ρίχνουμε το αλάτι,το ελαιόλαδο, το ξύδι και ζυμώνουμε.
Στην αρχή φαίνεται μια τριφτή ζύμη, αλλά προσθέτωντας το νερό σταδιακά ομογενοποιείται και καταλήγει σε μία μέτρια εύπλαστη ζύμη.
Αφού την ετοιμάσουμε (μπαλίτσα), τη χωρίζουμε σε έξι μικρότερες μπαλίτσες και τις αφήνουμε μισή ώρα στη λεκάνη να ξεκουραστούν
Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε φυλλαράκι λεπτό (σεντονάκι) και ξεκινάμε την πίτα μας.
1.Φτιάξτε το σπανάκι. Ρίξτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τοποθετήστε τη σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Ρίξτε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο όλα ψιλοκομμένα, αλατοπιπερώστε και αφήστε να σοταριστούν για 5΄-6΄, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρετε από τη φωτιά.
2. Φτιάξτε τον κιμά. Αδειάστε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και βάλτε το σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετέ τον, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι, σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.
4. Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε ελαφρά το ελαιόλαδο με το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείψτε ένα μεσαίο παραλληλόγραμμο ταψί. Στρώστε στη βάση του 3 χωριάτικα φύλλα, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με το μείγμα ελαιόλαδου-βουτύρου. Αδειάστε από πάνω το σπανάκι και ισιώστε την επιφάνειά του με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Κατόπιν απλώστε τον κιμά και ισιώστε την επιφάνειά του.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με λίγο Ελαιόλαδο και ξαναπροσθετουμε γέμιση.Σκεπάζουμε με δύο φύλλα ,λαδώνουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.Μην πιέζετε πολύ τα φύλλα όταν τα απλώνετε στο ταψί, ώστε να γίνει η πίτα αφράτη.
Μυστικό:μπορείτε να περιχύσετε την Κρεατοσπανακόπιτα με σόδα πριν τη βάλετε στο φούρνο για ποιο τραγανό αποτέλεσμα
Επίσης μπορείτε σε ένα μπολ να ανακατέψετε με ένα πιρούνι, 1 φλιτζ. τσαγ. γραβιέρα, τριμμένη
με1 ¾ φλιτζ. τσαγ. γάλα με το τυρί και περιχύστε με το μείγμα την πίτα
Η Βασικη συνταγή και η φωτό είναι απο τη Μυρσίνη Λαμπράκη
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα