Ποντιακά πιτάκια σάτσ’ περέκ, με κιμά ή τυρί
Τα περέκ ήταν φύλλα που ψηνόταν στο σάτσ’, έναν κυρτό λαμαρινένιο δίσκο που έμπαινε πάνω στη φωτιά. Στη σύγχρονη κουζίνα θα τα ψήσουμε στο φούρνο.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
½ φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε ζύμη και ανοίγουμε λεπτά φύλλα στρογγυλά, διαμέτρου περίπου 20 εκ.
Τα αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και απλώνουμε λίγη από τη γέμιση. Διπλώνουμε το φύλλο δύο φορές έτσι ώστε να σχηματιστεί τρίγωνο.
Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα περέκ. Τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.
⇔
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για κιμά ένα ποντιακό κίτρινο τυρί, το οποίο αφού το κόψετε σε κύβους ή τρίψετε στο χονδρό του τρίφτη θα το τοποθετήσετε στα φύλλα.
Καλή σας όρεξη!
Ειδήσεις σήμερα
- Χρήστος Μάστορας : H ταινία Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο λόγος που ανακάλυψε πως έχει ΔΕΠΥ
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Grand hotel : Ο Ρήγας κλέβει το μωρό της Ελένης για να μπορέσει να την εκδικηθεί
- Η Γη της Ελιάς : Τελικά όντως θέλει να τους εκδικηθεί – Η Αριάδνη βλέπει τον Κουράκο να κοιτά με λατρεία την Ιουλία