Ποντιακός πουρμάς. Ένα παραδοσιακό ποντιακό, σιροπιαστό γλυκό με σπιτικό φύλλο και γέμιση από καρύδια, κανέλα, γαρίφαλο και ζάχαρη. Την παραδοσιακή αυτή συνταγή την φτιάχνανε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
- αλεύρι μαλακό 800 γρ.
- νερό 420 περίπου γρ.
- ξύδι 2 κ.σ.
- ελαιολαδο 2 κ.σ.
- ζαχαρη 2 κ.σ.
- αλατι 2 πρέζες
Υλικά
- καρυδια Περίπου 300 γρ. χοντροκομμένα
- φρυγανιά 2-3 κ.σ.
- κανελά 1 κ.σ.
- γαρίφαλο 1 κ.σ.
- ζάχαρη άχνη 2 κ.σ.
Για την γέμιση
Η ποντιακή κουζίνα είναι σίγουρα μία από τις πιο νόστιμες και πλούσιες κουζίνες αν όχι στον κόσμο, στην Ελλάδα σίγουρα. Οι ποντιακές λιχουδιές είναι πολλές και στην σημερινή μας συνταγή θα σας δείξουμε άλλη μία. Θα σας μάθουμε τον ποντιακό πουρμά.
Ο ποντιακός πουρμάς είναι μία παραδοσιακή σιροπιαστή συνταγή με σπιτικό σιροπιασμένο και βουτυράτο φύλλο και μία γέμιση από καρύδια, φρυγανιά, ζάχαρη, γαρίφαλο και κανέλα. Ο ποντιακός πουρμάς είναι ιδανική συνταγή για όλο τον χρόνο και ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων που τα σιροπιαστά και τα γλυκά ταψιού έχουν την τιμητική τους.
Ποντιακός πουρμάς : Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Πιο νόστιμο πονιακό σιροπιαστό γλυκο:
Εκτέλεση για το σιρόπι
Ξεκινάμε με το σιρόπι βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι για περίπου 5 λεπτά την ζάχαρη, το νερό, την γλυκόζη, τα ξύλα κανέλα και τις σταγόνες λεμονιού. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Εκτέλεση για την γέμιση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια τα οποία τα έχουμε χοντροκόψει, την φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο και την ζάχαρη.
Εκτέλεση για την ζύμη
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το μαλακό αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά και αφού η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε για 2 ώρες στην άκρη να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλα και τα λαδώνουμε με το μείγμα που φτιάξαμε ζεσταίνοντας στο ίδιο μπολ την μαργαρίνη και το σπορέλαιο.
Καθώς λαδώνουμε τα φύλλα σκορπάμε λίγη γέμιση. Τυλίγουμε σε σαλιγκάρι και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει την ίδια διαδικασία.
Δείτε ακόμα Ποντιακή κομπόστα Χοσάφ
Αλείφουμε με αρκετό από το μείγμα που έχουμε φτιάξει με την μαργαρίνη και ψήνουμε την πίτα στους 190 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά. Αφού η πίτα είναι έτοιμη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και γαρνίρουμε αν θέλουμε με λίγα καρύδια.
Tips για τον Ποντιακό πουρμά
Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό στην ζύμη.
Η συνταγή είναι της αγαπημένης μας σελίδας Σπιτικές Ελληνικές Νοστιμιές της Χαρας
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr