Σήμερα σας έχω μια συνταγή για ένα λατρεμένο γλυκό. Πορτοκαλόπιτα, με αφράτη βάση από αμύγδαλο φιλέ, σιμιγδάλι και ολόκληρα πολτοποιημένα πορτοκάλια, χωρίς αλεύρι. Η αέρινη κρέμα με γεύση βανίλια και πορτοκάλι πασπαλισμένη με μπόλικο αμύγδαλο φιλέ την απογειώνουν γευστικά.
- αυγα 4
- ζαχαρη 1 ποτήρι
- πορτοκαλι 2 βρασμένα και πολτοποιημένα
- μπέικιν πάουντερ 1
- σιμιγδαλι 9 κ.σ. ψιλό
- φιλέ αμυγδάλου 1 χούφτα
Υλικά
- άνθος αραβοσίτου 2 φακελάκια (το ένα βανίλια και το άλλο πορτοκάλι)
- γάλα 5 ποτήρια
- ζαχαρη 5-6 κ.σ.
- φιλέ αμυγδάλου για το γαρνίρισμα
Για την κρέμα
Η πεντανόστιμη αυτή πορτοκαλόπιτα είναι ελαφριά, πολύ νόστιμη, πλούσια σε αρώματα και ιδανικά σιροπιασμένη. Ένα τέλειο και πολύ δροσιστικό γλυκό, αν καταφέρουμε βεβαία να αντισταθούμε και να το αφήσουμε μερικές ώρες στο ψυγείο πριν το καταναλώσουμε.
Ιδανικό επιδόρπιο για Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια ή την παρέα μας αλλά και για να δροσίσει και να γλυκάνει τα απογεύματα μας. Φτιάξτε την είναι εύκολη στην παρασκευή της και να είστε σίγουρες ότι θα την λατρέψουν όλοι όσοι την δοκιμάσουν.
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και τις φλούδες πορτοκαλιού. Βράζουμε για 7 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τα αυγά, με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Μετά προσθέτουμε τα πολτοποιημένα πορτοκάλια, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Μετά ρίχνουμε και το φιλέ αμυγδάλου.
Στην συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα μας σε 32αρι ταψί και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.(θα δούμε αν έχει πάρει ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα). Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα τέσσερα ποτήρια γάλα και τη ζάχαρη να ζεσταθούν. Αφήνουμε το ένα ποτήρι για να διαλύσουμε το άνθος αραβοσίτου. Αφού διαλύσουμε το άνθος αραβοσίτου μέσα στο ένα ποτήρι γάλα το προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Στην συνεχεία ρίχνουμε την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι, πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου το οποίο το έχουμε καβουρδίσει πρώτα, αφήνουμε λίγο μέχρι το γλυκό μας να είναι χλιαρό και μετά το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να δέσει καλά.
Ένα πολύ φινετσάτο και διακριτικό γλυκό που όπου κι αν το κεράσετε θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Marina Hatzidaki
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα