Μια συνταγή για ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό. Πορτοκαλόπιτα η “ζουμερή” με ένα υπέροχο σιρόπι με χυμό πορτοκαλιού και λικέρ πορτοκαλιού.
Υλικά
•1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά [Χρυσή Ζύμη]
•4 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
•230 γρ. ζάχαρη
•250 ml ελαφρύ ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο (µισό µισό)
•250 γρ. γιαούρτι, 2% λιπαρά
•1/2 φλ. γάλα, φρέσκο
•1½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ
•ξύσμα από 3 µεγάλα πορτοκάλια
•2 καψουλίτσες βανίλιας
Για το σιρόπι:
•250 γρ. ζάχαρη
•300 ml φυσικός χυµός πορτοκαλιού
•φλούδα από 1 πορτοκάλι
•1 φλ. του καφέ λικέρ πορτοκάλι
•1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
1.Για το σιρόπι: Βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, τη ζάχαρη, τον χυμό, τη φλούδα, το λικέρ του πορτοκαλιού, και το ξυλάκι κανέλας για 20 λεπτά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
2.Για τη πορτοκαλόπιτα: Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
3.Κρατάμε 3 φύλλα κρούστας στην άκρη και τα υπόλοιπα τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο, σουρώνοντάς τα έτσι ώστε να δημιουργηθούν πτυχές. Μόλις τελειώσουμε το 1 φύλλο, βάζουμε δίπλα του το άλλο με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα.
4.Τα φύλλα που κρατήσαμε τα αφήνουμε ξεσκέπαστα ώστε να στεγνώσουν και έπειτα τα κόβουμε με το χέρι σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια (τραβάμε το φύλλο σαν να μαδάμε λουλούδι). Τα ρίχνουμε μέσα στον χυλό ανακατεύοντάς τα καλά, για να υγρανθούν. Ρίχνουμε πάνω στα στρωμένα φύλλα τον χυλό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά, στους 180°C. Το πρώτο μισάωρο στον αέρα και έπειτα στις αντιστάσεις σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
5.Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε να τραβήξει τα υγρά και σερβίρουμε.
sintayes.gr