Πως θα φτιάξουμε σπιτικο πικάντικο τουρσί με διάφορα λαχανικά, για να συντηρήσουμε τα λαχανικά μας για περισσότερο χρονικό διάστημα αλλά και για να συνοδεύουμε τα όσπριά μας τον Χειμώνα. Δείτε πως!
- ντοματα 1 κιλό άγουρες
- πιπεριά 1 κιλό κόκκινες
- πιπεριά 1 κιλό κίτρινες
- καρότο 1 κιλό
- μελιτζάνα 1 κιλό
- κουνουπιδι 1 κιλό
Υλικά
- καλαμποκέλαιο 2-3 λίτρα
Για τα τουρσί
Πολύ συχνά στις ελληνικές οικογένειες, τρώμε τουρσί. Είναι μία βαλκανική συνήθεια, που φυσικά την έχουμε κι εμείς. Τα τουρσί, τα φτιάχνουμε για να συνοδεύσουμε τις σούπες και τα όσπριά μας τον Χειμώνα, τα τρώμε σαν μεζέ ή τα φτιάχνουμε για να συντηρηθούν διάφορα λαχανικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το να φτιάξεις τουρσί είναι πιο εύκολο από ότι φαντάζεσαι, ακόμη κι αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στην κουζίνα. Σήμερα θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά τουρσί με διάφορα λαχανικά. Είναι πανεύκολα και πεντανόστιμα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα τουρσί με διάφορα λαχανικά:
Εκτέλεση για τα τουρσί με διάφορα λαχανικά
Αρχικά μαζεύουμε και κόβουμε σε φέτες τα λαχανικά μας. Βάζουμε τα λαχανικά σε μία λεκάνη. Βάζουμε νερό να βράσει σε μία κατσαρόλα και μόλις βράσει βάζουμε το βραστό νερό μέσα στην λεκάνη με τα λαχανικά. Αφήνουμε τα λαχανικά με το βραστό νερό για 1 ώρα στην άκρη, για να μαλακώσουν λίγο.
Έπειτα σουρώνουμε τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε έπειτα σε μία λεκάνη με μία κούπα αλάτι και τρία φακελάκια ξινό. Βάζουμε καπάκι στην λεκάνη γιατί θέλουμε τα λαχανικά μας να είναι μέσα στην άλμη τους.
Δείτε ακόμα Σούπα με λάχανο τουρσί
Αφήνουμε τα λαχανικά εκεί όσο χρειαστεί για να πάρουν την ανάλογη άλμη στην γεύση, δοκιμάζοντας. Στην συνέχεια τα βγάζουμε στα σουρωτήρια για ολόκληρο το βράδυ έτσι ώστε να φύγουν τα υγρά τους.
Αφού φύγουν όλα τα υγρά τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω με καλαμποκέλαιο και διατηρούμε τα τουρσί στο ψυγείο. Μετά από 1 εβδομάδα είναι έτοιμα για κατανάλωση!
Tips για τα τουρσί με διάφορα λαχανικά
Οι δοσολογίες στα λαχανικά, είναι ενδεικτικές. Χρησιμοποιήστε όσα έχετε! Στην άλμη τα αφήνουμε τόσες μέρες, ώστε να γίνουν όσο ξινά σας αρέσουν. Αν δεν έχετε καλαμποκέλαιο πρέπει να κάνετε άλμη δοκιμάζοντας με ένα αυγό να έρθει στην επιφάνεια του σκεύους.
Δηλαδή, θα ρίχνετε αλάτι στο νερό που χρειάζεται να σκεπαστούν τα λαχανικά σας. Θα βάλετε το αυγό και όταν δείτε ότι ανέβει στην επιφάνεια είναι έτοιμη να ρίξεις μέσα τα λαχανικά σου.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Αν θέλετε να κάνετε 2 βάζα τουρσί θα βάλετε 2 χούφτες με το ένα σας χέρι και θα το αφήσετε όση ώρα χρειαστεί για να πάρει την αλμύρα που θέλετε. Επίσης θα βάλετε νερό να σκεπάζει τα λαχανικά, βάζετε και ένα καπάκι με βάρος από πάνω. Όλα τα λαχανικά πρέπει να καλύπτονται από την άλμη.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Βουλα Πολυζου
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Μηνιαίες προβλέψεις : Ποια είναι τα απόλυτα τυχερά ζώδια του Δεκεμβρίου 2024
- Γεράσιμος Μιχελής : 19 χρόνια μετά ο «Κακός» του “Παρά 5” είναι ένας άλλος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Netflix : Όλοι οι κρυφοί κωδικοί για την πλοήγηση και την εξερεύνηση περιεχομένου
- Κωνσταντίνος Αργυρός : Γέννησε η Αλεξάνδρα Νίκα- Ολες οι λεπτομέρειες