Την τούρτα αυτή την έφτιαξα για τα 2α γενέθλια της ανιψιάς-βαπτιστικιάς μας, της Μαρίας-Άννας. Η μικρή λατρεύει τη Dora οπότε δεν ήταν καθόλου δύσκολο να διαλέξω το θέμα.
Και σε πιο μικρούλι παιδάκι δεν αρέσει αυτή η κοπέλα;! ‘Οταν ήταν μικρά και τα δικά μου παιδιά-είναι 10 και μισό πλέον..μεγαλώωωσαμε…βέεεβαια- βλέπαμε Dora νυχθημερόν..είχαμε αρχίσει να μιλάμε και αλά Dora..πες χάρτης, πες χάρτης..let’s go και άλλα τέτοια..ακόμα θυμάμαι και σιγομουρμουρίζω στον ρυθμό..
Do do Dora
Do do do Dora
Για να στήσουμε λοιπόν μια διώροφη τούρτα χρειάζεται προεργασία..εκεί είναι και το μυστικό!
Το τελικό στήσιμο δεν είναι δύσκολο. Για αυτό θα πρέπει τα ‘συμβαλλόμενα’ μέρη να είναι άψογα..και τι εννοώ..
το παντεσπάνι-κέικ που θα ψήσουμε θα πρέπει να είναι αρκετά στιβαρό και όχι ‘αέρινο’ για να μπορεί να κρατήσει το βάρος του 2ου ορόφου {συνταγή για λευκό παντεσπάνι και για σοκολατένιο, μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε και κέικ}
να έχουμε ψήσει το κέικ-παντεσπάνι σύμφωνα με τον οδηγό
τα ταψάκια που θα ψήσουμε τα γλυκά μας να έχουν μια διαφορά 2in ή 5cm. Αν τον έναν όροφο τον ψήνουμε σε ταψάκι 5in {13cm} ο άλλος να είναι στις 7in {18cm}, 6in-8in, 4in-6in..
να έχουμε κόψει και γεμίσει το γλυκό μας όπως σας δείχνω εδώ
οι δυο όροφοι να είναι ίσοι μεταξύ τους στο ύψος, να μην έχουμε δηλαδή έναν ψηλότερο και ένα χαμηλότερο όροφο. Να είναι συμμετρικοί, για να έχουμε και ένα οπτικά όμορφο αποτέλεσμα. Το ύψος θα εξαρτηθεί από το πόσες στρώσεις θα έχουμε εσωτερικά στην τούρτα μας. Το ιδανικό για μένα είναι οι 3 ή 4 στρώσεις
να έχουμε καλύψει άψογα με βουτυρόκρεμα, που σημαίνει κάθε όροφος να είναι τέλεια οριζοντιωμένος {τον τρόπο να καλύψετε μια τούρτα με βουτυρόκρεμα δεν σας τον έχω δείξει ακόμα}
Δειτε ακομα Τούρτα Ηοτ wheels για αγοράκια
και αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι, τον όροφο που θα ακουμπήσει πάνω στον άλλο να τον έχουμε επενδύσει στη βάση του με ένα λεπτό χαρτόνι {τοποθετούμε το χαρτόνι κάτω από το παντεσπάνι όταν το στρώνουμε με βουτυρόκρεμα }. Στο χαρτόνι αυτό θα έχουμε κάνει μια τρύπα ακριβώς στη μέση και τον λόγο θα τον δείτε παρακάτω. Εδώ πάλι χρειάζεται να προσέξουμε γιατί βάζοντας το χαρτόνι αυτόματα αποκτά ύψος ο συγκεκριμένος όροφος και όπως είπαμε παραπάνω, είναι καλό στο τελικό αποτέλεσμα να έχουμε ορόφους ίσους μεταξύ τους.
Αν έχουμε ακολουθήσει όλα αυτά τα βήματα προχωράμε στην κάλυψη του κάθε ορόφου με ζαχαρόπαστα.
Αφού έχουμε καλύψει με ζαχαρόπαστα τις τούρτες μας τις βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί η ζαχαρόπαστα να υγρανθεί λίγο αλλά για να μεταφέρουμε τον όροφο που θα ακουμπήσει στη βάση πρέπει να είναι σταθερή η τούρτα, όπως και όταν θα ακουμπήσουμε τον πάνω όροφο στον κάτω.
Για να δείτε πως κάνουμε όλα τα παραπάνω πηγαίνετε στη σελίδα ‘Πώςνα..-Tutorials’ στη δεξιά μεριά της σελίδας.
Και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την τούρτα μας.
Θα χρειαστούμε έναν σωλήνα πλαστικό, έναν μαρκαδόρο ζαχαροπλαστικής και μια πλαστική ράβδο.
Τοποθετούμε στον μεγαλύτερο όροφο το ταψάκι που ψήσαμε τον μικρότερο και χαράσσουμε με μια οδοντογλυφίδα περιμετρικά φτιάχνοντας έναν κύκλο.
Σειρά έχει ο πλαστικός σωλήνας.
Τον σωλήνα αυτόν τον προμηθευόμαστε από κατάστημα που πουλάει υδραυλικές σωληνώσεις. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πλαστικές ράβδους σαν αυτήν που θα χρησιμοποιήσω παρακάτω στο μέσον της τούρτας αλλά θεωρώ πως αυτοί οι σωλήνες είναι πολύ πιο σταθεροί και φυσικά δεν είναι επικίνδυνοι ούτε βλαβεροί. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ καλαμάκια ούτε και ξυλάκια για σουβλάκι για αυτή τη δουλειά.
Τον σωλήνα, αφού τον πλύνουμε και τον στεγνώσουμε, τον μπήγουμε στη μέσα μεριά και κοντά στον κύκλο που χαράξαμε. Χρησιμοποιώντας τον μαρκαδόρο κάνουμε μια μικρή, ορατή γραμμή κοντά στην επιφάνεια της τούρτας. Πάνω σε αυτή τη γραμμή θα χαράξουμε και θα κόψουμε τον σωλήνα. Θα κόψουμε όσα κομμάτια χρειαζόμαστε. Για αυτήν τη 2όροφη νομίζω πως 4 κομμάτια είναι καλά. Σε μεγαλύτερες και βαρύτερες θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερα κομμάτια.
Και θα τα εφαρμόσουμε έτσι..
Σε περίπτωση που η επιφάνεια της τούρτας μας δεν είναι οριζόντια θα έχουμε ένα μικρό προβληματάκι. Θεωρώ πως είναι καλύτερο οι σωλήνες να έχουν το ίδιο μήκος, απλά θα πρέπει να στολίσουμε με κάποια μπορντούρα τη βάση του πάνω ορόφου για να καλύψουμε το κενό που θα υπάρχει ανάμεσα στους δυο ορόφους. Αν πάλι κόψουμε τους σωλήνες σε διαφορετικά μήκη και δεν προεξέχουν, τότε η τούρτα μας θα γέρνει από κάποια μεριά. Οπότε προτιμότερο είναι να υπάρχει το κενό παρά να έχουμε μια στραβή τούρτα {γνώμη μου}.
Δεν θα σας πω ψέμματα..είναι μια διαδικασία που απαιτεί εμπειρία, εξάσκηση, υπομονή και αγάπη!
Και τέλος θα βάλουμε την κεντρική πλαστική ράβδο που θα ασφαλίσει την τούρτα μας. Θέλουμε η ράβδος αυτή να φτάνει μέχρι τη μέση περίπου του πάνω ορόφου {και λίγο παραπάνω}. Την τοποθετούμε ακριβώς στο κέντρο της τούρτας και έτσι ‘θυλακώνουμε’ τον έναν όροφο με τον άλλο {και ο λόγος που κάναμε μια τρύπα στο κέντρο του χαρτονιού της βάσης του πάνω ορόφου}. Είμαστε σίγουροι με αυτόν τον τρόπο πως η τούρτα μας είναι ασφαλής και δεν θα έχουμε κανένα δυσάρεστο επεισόδιο!
Δειτε ακομα Τούρτα πεππα το γουρουνάκι για παιδικό πάρτι!
Είναι έτοιμη η 2όροφη τούρτα μας για να βάλουμε τι τελευταίες πινελιές πάνω της.
Και η χειροποίητη φιγούρα της Dora..
Καταλαβαίνετε φαντάζομαι τη λογική του όλου εγχειρήματος. Αν τοποθετήσουμε την μια τούρτα κατευθείαν πάνω στην άλλη το πιθανότερο {για να μην πω σίγουρα} θα είναι να βυθιστεί ο ένας όροφος μέσα στον άλλο, ενώ έτσι φτιάξαμε όμορφα και σχετικά εύκολα μια ωραία και σταθερή 2όροφη τούρτα. Τα ίδια βήματα θα ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε μια 3όροφη, 4όροφη και πάει λέγοντας..
Καλές Ζαχαροδημιουργίες!
Δειτε ακομα Λαχταριστή τούρτα Cookies
Πηγή: stellamark.blogspot.com