Μία συνταγή για αφράτη και σοκολασμένη τούρτα με φράουλες για την Πρωτομαγιά, καλύτερη και από του ζαχαροπλαστείου.
- μπισκότα 380 γραμμάρια τύπου Stelline
- Γάλα φρέσκο 400 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 2μιση κουταλάκια του γλυκού γεμάτα
- εκχυλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
- κανελά 1 πρέζα
Υλικά
- νερό 2 φλιτζάνια του τσαγιού
- ζαχαρη 1 φλιτζάνι του τσαγιού
- καφές 1 φλιτζάνι του καφέ espresso
Για το σιρόπι espresso
- φυτική κρέμα γάλακτος 650-700 γραμμάρια
- βανίλια 1
Για την σαντιγί
- Κουβερτούρα γάλακτος 250 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 110 γραμμάρια
- βουτυρο 1 κουταλάκι του γλυκού
Για το γλάσο σοκολάτας
Αν θέλετε ένα νόστιμο, εύκολο και αφράτο γλυκό για το τραπέζι της Πρωτομαγιάς, χωρίς να χρειαστεί να τρέχετε στα ζαχαροπλαστεία τελευταία στιγμή, τότε αυτή η σοκολατένια τούρτα με φράουλες, σκέτη κόλαση είναι για εσάς.
Μία τούρτα για τους λάτρεις της σοκολάτας, καλύτερη και από του ζαχαροπλαστείου με φράουλες, αφού τώρα είναι η εποχή τους. Μία πανδαισία γεύσεων που δεν θα την αλλάζετε με καμία άλλη αγοραστή τούρτα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την σοκολατένια τούρτα με φράουλες
Εκτέλεση για το κέικ στην σοκολατένια τούρτα με φράουλες
Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου. Περνάμε τα μπισκότα από το μούλτι και τα αλέθουμε σε σκόνη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αλεσμένα μπισκότα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και την βανίλια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι το μείγμα να γίνει χυλός. Έπειτα χτυπάμε το μείγμα με ένα μπίμερ ώστε να γίνει κρέμα και αδειάζουμε την κρέμα σε μία φόρμα 20 εκατοστών, με αποσπώμενο τσέρκι και με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε χαμηλή θέση για 55 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα στα 50 λεπτά περίπου κι αν βγει καθαρή είναι έτοιμο. Αφού ψηθεί το κέικ το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να σταθεί στην φόρμα και ύστερα το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά στη σχάρα.
Δείτε ακόμα Εύκολη τούρτα κορμός για το Πασχαλινό τραπέζι
Κόβουμε το κέικ με μεγάλη προσοχή σε ίσους δίσκους με μία κλωστή, μαχαίρι ή χορδή για κέικ. Εμείς το κόψαμε σε 2 ίσους δίσκους με αρκετό πάχος.
Εκτέλεση για το σιρόπι espresso
Καθώς ψήνεται το κέικ φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη και το σιρόπι και βράζοντας για 2 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Θέλουμε το σιρόπι να είναι αραιό. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Μόλις το σιρόπι κρυώσει καλά σιροπιάζουμε τον πρώτο δίσκο και από πάνω στρώνουμε την σαντιγί. Από πάνω βάζουμε άλλον έναν δίσκο, τον σιροπιάζουμε και τελειώνουμε με όση σαντιγί μας έχει μείνει. Βάζουμε την τούρτα να παγώσει καλά στο ψυγείο.
Εκτέλεση για την σαντιγί
Χτυπάμε την φυτική κρέμα γάλακτος με την βανίλια σε κρύο μπολ με το μίξερ σε σαντιγί, μέχρι το μείγμα να κάνει κορυφές.
Εκτέλεση για το γλάσο σοκολάτας
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα γάλακτος και την βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το φρέσκο γάλα και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός το αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε το καυτό γάλα στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το γλάσο και να γίνει λείο.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ το γλάσο ανακατεύοντας συχνά. Μόλις αρχίζει το μείγμα να πήζει και να γίνεται παχύρρευστο έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί πάνω στο γλυκό, βάζουμε την τούρτα πάνω σε μία σχάρα, την καλύπτουμε με το γλάσο και μόλις τρέξει η περιττή σοκολάτα, μεταφέρουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Αφού το γλάσο παγώσει στολίζουμε με φράουλες.
Tips για την σοκολατένια τούρτα με φράουλες
Για το κέικ αυτό χρησιμοποιήσαμε μπισκότα stelline.
Είναι εκείνα τα ωραία στρογγυλά μπισκότα με γεύση κακάο-φουντούκι, που επάνω έχουν λευκά αστεράκια και τα βρίσκουμε σε γνωστό σούπερ μάρκετ.
Η διαδικασία γενικά είναι εύκολη αλλά να τονίσουμε ότι όταν κρυώσει είναι πιο συμπαγές από τα κλασικά κέικ που φτιάχνουμε συνήθως, οπότε θέλει σιρόπιασμα.
Η φυτική κρέμα γάλακτος είναι από μόνη της γλυκιά οπότε δεν βάλαμε ζάχαρη. Παρόλα αυτά αν την θέλετε πιο γλυκιά την σαντιγί μπορείτε να βάλετε λίγη ζάχαρη άχνη και να την χτυπήσετε μαζί με την κρέμα γάλακτος. Μπορεί αφού κρυώσει το κέικ να “κάτσει” λίγο αλλά είναι φυσιολογικό.
Δείτε ακόμα Εύκολη τούρτα για τραπέζι
Το γλάσο το φτιάχνουμε αφού κρυώσει η τούρτα μας. Αν κόψετε το κέικ σε παραπάνω από 2 δίσκους ενδέχεται να χρειαστείτε περισσότερη σαντιγί. Μπορείτε αντί για σιρόπι espresso να χρησιμοποιήσετε και απλό σιρόπι και αντί για εκχύλισμα βανίλιας να βάλετε βανιλίνη.
Η συνταγή είναι του φίλου μας Akis Andreakos
Δείτε όλες τις Πασχαλινές μας συνταγές με ένα κλικ ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα