Όποιος δεν τα δοκίμασε έχασε! Αφράτα και μοσχομυρωδάτα ψωμάκια για σάντουιτς, μαλακά, όπως ακριβώς τα έτοιμα! Φτιάξτε τα για πρωινό ή απογευματινό κολατσιό, αλλά και για να παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο!
- σπορέλαιο 200 ml
- γάλα 500 ml χλιαρο
- ζαχαρη 3κ σ
- αυγα 3 (το ενα για αλειμμα)
- ξερή μαγιά 2 φακ
- αλατι 1κσ κοφτό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1200 γρ
- σουσαμι
Υλικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακούβα. Βάζουμε γύρω γύρω απο το αλεύρι το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και τα δυο αυγά χτυπημένα.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και η μάγια.
Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Φοράμε γάντια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη άζυμη ώστε να μην κολλάει.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφού έχουμε ανάψει το φούρνο στους 50 βαθμούς τον κλείνουμε και βάζουμε μέσα το μπολ με τη ζύμη.
Αφού διπλασιαστεί η ζύμη μας, βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 14 μπαλάκια.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι το ανοίγουμε με τα χέρια μας και το κάνουμε ρολό
Δημιουργούμε ένα μακρόστενο ψωμάκι. Σε ένα πιάτο βάζουμε το σουσάμι.
Αλείφουμε το ψωμάκι με το αυγό και το βάζουμε μέσα στο σουσάμι απο την πλευρά που το αλείψαμε.
Την ίδια διαδικασία κάνουμε και με τα υπόλοιπα προαιρετικά. Όποιος θέλει μόνο αυγό.
Τα τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20λ περίπου ανάλογα το φούρνο.
Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τη μίση δόση 7 ψωμάκια.
Είναι καταπληκτικά!
Καλή επιτυχία!