Close

Ψωμί χωρίς φούσκωμα και χωρίς ζύμωμα

ψωμί-χωρίς φούσκωμα-χωρίς-ζύμωμα-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Συνταγή για σπιτικό ψωμί καρβέλι χωρίς φούσκωμα και χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα με σουσάμι. Με αφράτη ψίχα και τραγανή κόρα, από τον Γιώργο Ζώλη.

 

    Για το πασπάλισμα

  • σουσαμι Κατά βούληση

Συνταγή για πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης για τοστ

 

Γιατί να αγοράζετε ψωμί απέξω όταν μπορείτε να φτιάξετε το πιο πετυχημένο ψωμί χωρίς φούσκωμα και ζύμωμα, στη γάστρα με μπόλικο σουσάμι; Είναι ένα εξαιρετικό ψωμί, καλύτερο και από το αγοραστό, ιδανικό για όσες δεν έχουν ξαναφτιάξει ψωμί.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση  για το ψωμί χωρίς φούσκωμα και χωρίς ζύμωμα:

ψωμί-χωρίς φούσκωμα-χωρίς-ζύμωμα-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Hull bread without waiting without kneading. A recipe made by thousands of people.
Recipe ingredients
1 kg flour for all uses &
100g for the second kneading
2 sachets of yeast 16g or 50g of fresh yeast
20g sugar, 20g salt
50g oil or seed oil
720gr water a little lukewarm
Dosage in cups
1 kg flour for all uses &
half a cup for the second kneading
1 tbsp full of sugar and a pinch of salt
half a glass of wine oil
two yeasts 16gr
3 cups water

ψωμί-χωρίς φούσκωμα-χωρίς-ζύμωμα-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Το πολύ γνωστό σε όλους μας, ψωμί στη γάστρα, ξεχωρίζει για την γεύση και την αέρινη υφή του. To ψωμί είναι κάτι που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το ελληνικό τραπέζι. Με λίγα και απλά υλικά όπως αλεύρι, μαγιά, ελαιόλαδο, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χειροποίητο χωριάτικο ψωμί, χωρίς μίξερ, με μόνο μία γάστρα.

Πως φτιάχνουμε το ψωμί στη γάστρα

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το ψωμί, ενεργοποιώντας τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε μαζί τη μαγιά με το αλεύρι, ζάχαρη, ελαιόλαδο και αλάτι. Ζυμώνουμε ελάχιστα να έχουμε μία ωραία ζύμη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Αφού φουσκώσει, δίνουμε σχήμα για να ταιριάξει στη γάστρα μας και χαράζουμε το ζυμάρι. Η χάραξη όχι μόνο δίνει ωραία εμφάνιση στο ψωμί μας, αλλά κυρίως βοηθά στο ψήσιμο και φούσκωμα καθώς ψήνεται το ψωμί.

Ψήνουμε το ψωμί στη γάστρα

Για το ψήσιμο θα χρησιμοποιήσουμε μία γάστρα, την οποία έχουμε προθερμάνει στο φούρνο, θα τοποθετήσουμε μέσα το ψωμί μας και θα ψήσουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Η κουζίνα μας θα γεμίσει αρώματα καθώς το ψωμί θα ψήνεται.

ψωμί-χωρίς φούσκωμα-χωρίς-ζύμωμα-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Το αποτέλεσμα θα είναι τραγανή κόρα και μαλακιά υπέροχη ψίχα! Το ψωμί δεν λείπει ποτέ από το ελληνικό τραπέζι και συνοδεύει άριστα το φαγητό μας αλλά και το τζατζίκι, χούμους, σαλάτα κλπ. Το άρωμα και η γεύση του ψωμιού θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Μερίδες 12 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 35 λεπτά
Θερμίδες 377 kcal
Συνολικός χρόνος 50 λεπτά

Εκτέλεση για το ψωμί χωρίς φούσκωμα και χωρίς ζύμωμα

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, νερό, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για τουλάχιστον 40 λεπτά. Πασπαλίζουμε το τραπέζι με αλεύρι και ζυμώνουμε λίγο.

ψωμί-χωρίς φούσκωμα-χωρίς-ζύμωμα-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Δίνουμε σχήμα τη ζύμη μας, ώστε να ταιριάξει αργότερα στη γάστρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς με την γάστρα (άδεια) μέσα στο φούρνο. Όσο ο φούρνος και η γάστρα προθερμαίνονται, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στη ζεστή γάστρα και ψεκάζουμε λίγο νερό το ζυμάρι.

 

Ψωμί του τοστ Shokupan

 

Προσθέτουμε σουσάμι (προαιρετικό). Χαράζουμε τη ζύμη με ένα ξυράφι ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι από την γάστρα και ψήνουμε ξανά στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα το ψωμί μας.

ψωμί-χωρίς φούσκωμα-χωρίς-ζύμωμα-Γιώργος Ζώλης-συνταγή-

Δείτε την εκτέλεση αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr