Συνταγή για σπιτικό ψωμί γάστρας με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα, σαν χωριάτικο. Με απλά και λίγα υλικά από τον φίλο μας Γιώργο Ζώλη.
Το ψωμί δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό ψωμί γάστρας με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα για να το απολαύσει όλη η οικογένεια. Ο Γιώργος Ζώλης θα μοιραστεί μαζί μας όλα τα μυστικά για το πιο νόστιμο σπιτικό ψωμί.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- ξερή μαγιά 16 γραμμάρια
- ζαχαρη 20 γραμμάρια
- αλατι 20 γραμμάρια
- ελαιολαδο 50 ml
- νερό 720 ml
Υλικά
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γραμμάρια
Για το ζύμωμα
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το ψωμί γάστρας του Γιώργου Ζώλη:
Hull bread without waiting without kneading. A recipe made by thousands of people.
Recipe ingredients
1 kg flour for all uses &
100g for the second kneading
2 sachets of yeast 16g or 50g of fresh yeast
20g sugar, 20g salt
50g oil or seed oil
720gr water a little lukewarm
Dosage in cups
1 kg flour for all uses &
half a cup for the second kneading
1 tbsp full of sugar and a pinch of salt
half a glass of wine oil
two yeasts 16gr
3 cups water
Μερίδες 12 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 35 λεπτά
Θερμίδες 377 kcal
Συνολικός χρόνος 50 λεπτά
Γεμιστό ψωμί σαν πίτσα του Γιώργου Ζώλη
Το πολύ γνωστό σε όλους μας, ψωμί στη γάστρα, ξεχωρίζει για την γεύση και την αέρινη υφή του. To ψωμί είναι κάτι που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το ελληνικό τραπέζι. Με λίγα και απλά υλικά όπως αλεύρι, μαγιά, ελαιόλαδο, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χειροποίητο χωριάτικο ψωμί, χωρίς μίξερ, με μόνο μία γάστρα.
Πως φτιάχνουμε το ψωμί στη γάστρα
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το ψωμί, ενεργοποιώντας τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε μαζί τη μαγιά με το αλεύρι, ζάχαρη, ελαιόλαδο και αλάτι. Ζυμώνουμε ελάχιστα να έχουμε μία ωραία ζύμη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει, δίνουμε σχήμα για να ταιριάξει στη γάστρα μας και χαράζουμε το ζυμάρι. Η χάραξη όχι μόνο δίνει ωραία εμφάνιση στο ψωμί μας, αλλά κυρίως βοηθά στο ψήσιμο και φούσκωμα καθώς ψήνεται το ψωμί.
Ψήνουμε το ψωμί στη γάστρα
Για το ψήσιμο θα χρησιμοποιήσουμε μία γάστρα, την οποία έχουμε προθερμάνει στο φούρνο, θα τοποθετήσουμε μέσα το ψωμί μας και θα ψήσουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Η κουζίνα μας θα γεμίσει αρώματα καθώς το ψωμί θα ψήνεται.
Το αποτέλεσμα θα είναι τραγανή κόρα και μαλακιά υπέροχη ψύχα! Το ψωμί δεν λείπει ποτέ από το ελληνικό τραπέζι και συνοδεύει άριστα το φαγητό μας αλλά και το τζατζίκι, χούμους, σαλάτα κλπ. Το άρωμα και η γεύση του ψωμιού θα σας αποζημιώσει σίγουρα!
Βήματα συνταγής για το Ψωμί στη γάστρα
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, νερό, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για τουλάχιστον 40 λεπτά. Πασπαλίζουμε το τραπέζι με αλεύρι και ζυμώνουμε λίγο.
Δίνουμε σχήμα τη ζύμη μας, ώστε να ταιριάξει αργότερα στη γάστρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς με την γάστρα (άδεια) μέσα στο φούρνο. Όσο ο φούρνος και η γάστρα προθερμαίνονται, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στη ζεστή γάστρα και ψεκάζουμε λίγο νερό το ζυμάρι. Προσθέτουμε σουσάμι (προαιρετικό). Χαράζουμε τη ζύμη με ένα ξυράφι ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά.
Εύκολο σπιτικό ψωμί
Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι από την γάστρα και ψήνουμε ξανά στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα το ψωμί μας.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια