Ψωμί-του τοστ-Shokupan-συνταγή-

Συνταγή για αφράτο ψωμί του τοστ, με  Σοκουπάν (SHOKUPAN) με τη μέθοδο YUDANE που εξασφαλίζει ελαστικότητα, υγρασία που μένει φρέσκο για μέρες. Είναι απίστευτα μαλακό, σαν βαμβάκι! Για σάντουιτς, τοστ, φρυγανιέρα δεν υπάρχει καλύτερο!

από τη φίλη μας Λιζα Σαραντιδου.

Σήμερα θα σας ετοιμάσουμε ένα ψωμί του τοστ που είναι το πιο αφράτο και το πιο νόστιμο που έχετε δοκιμάσει και μας έρχεται από την κατά τα άλλα μακρινή Ιαπωνία. Shokupan το όνομά του και θα το φτιάξουμε με μαγιά και με τη μέθοδο YUDANE.

 

Ψωμί μπριός σε σχήμα αρκουδάκι του Γιώργου Ζώλη

 

YUDANE σημαίνει να ζεματάς το αλεύρι με βραστό νερό φτιάχνοντας ένα πολύ σφιχτό ζυμαράκι που αφήνεις ένα βράδυ να αναπτύξει ζελατινώδη υφή. Ήταν εύκολο και σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα! Δοκιμάστε το και πείτε μας εντυπώσεις!

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το ψωμί του τοστ Shokupan:

Ψωμί-του τοστ-Shokupan-συνταγή-

ΨΩΜΙ ΤΟΣΤ ΣΟΚΟΥΠΑΝ-ΕΥΚΟΛΟ ΜΕ ΜΑΓΙΑ

Θα χρειαστούμε κουζινομηχανή για δυνατό ζύμωμα και μια φόρμα ψωμιού μήκους 21 εκατοστών. Η δική μου έχει και καπάκι και είναι 21Χ12Χ12.

Εκτέλεση για το μείγμα YUDANE στο ψωμί του τοστ Shokupan

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το βραστό νερό και το αλεύρι για τσουρέκια ώστε να γίνει μια λεία σφιχτή πάστα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την άλλη μέρα αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, 4-5 ώρες.

Για το ψωμί του τοστ Shokupan

Στον κάδο της κουζινομηχανής προσθέτουμε το αλεύρι για τσουρέκια, το YUDANE κομμένο σε μικρά κομματάκια, το χλιαρό φρέσκο γάλα, την ξερή μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη και ζυμώνουμε για 2 λεπτά με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ψωμί-του τοστ-Shokupan-συνταγή-

Αλλάζουμε και βάζουμε τον γάντζο. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και ζυμώνουμε καλά για τουλάχιστον 12 λεπτά με τον γάντζο. Σε εμάς πήρε 17 λεπτά. Δύο – τρεις φορές σταματούσαμε τη μηχανή, ξύναμε τον πάτο του κάδου από την ζύμη που είχε κολλήσει και συνεχίζαμε.

Σκεπάζουμε τον κάδο με μεμβράνη και τον βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί η ζύμη για περίπου 1 ώρα. Στη αδειάζουμε τη ζύμη σε πάγκο, την πατάμε να ξεφουσκώσει και σχηματίζουμε 2 ίδια μπαλάκια.

 

Συνταγή για πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης για τοστ

 

Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε μακρόστενη λωρίδα με έναν πλάστη. Τυλίγουμε τη λωρίδα σε σφιχτό ρολό. Κάθε ρολό το γυρίζουμε κάθετα (να έρθουν τα ανοίγματα κάτω και πάνω) και με τον πλάστη το ξανά ανοίγουμε σε λωρίδα και την ξανά τυλίγουμε σε παχουλό ρολό. Τσιμπάμε από κάτω την ένωση να κλείσει.

Βάζουμε τα ρολά στη λαδωμένη φόρμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 50 λεπτά περίπου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα (ή στους 190 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις).

Ψωμί-του τοστ-Shokupan-συνταγή-

Όταν η ζύμη ανεβεί σχεδόν μέχρι το χείλος της φόρμας βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε. Ψήνουμε 25 λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

 

Ψωμί ζυμωτό για κατάψυξη

 

Αν έχουμε θερμόμετρο η εσωτερική θερμοκρασία του ψωμιού πρέπει να είναι πάνω από 94 βαθμούς.  Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Ψωμί-του τοστ-Shokupan-συνταγή-

Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close