Ραβανί με αλεύρι ολικής και μέλι. Ραβανί με αλεύρι ολικής άλεσης, μέλι, ινδοκάρυδο και σιρόπι με μέλι και μανταρίνι χωρίς ζάχαρη .
- αλεύρι ολικής άλεσης 1 ποτήρι
- Σιμιγδάλι χοντρό 1/2 ποτήρι
- ινδοκαρυδο 1/2 φλιτζάνι
- σπορέλαιο 1/2 φλιτζάνι
- Γιαούρτι στραγγιστό 1 κεσεδάκι (250 γραμμάρια)
- μελι 1/2 φλιτζάνι
- αλατι 1 πρέζα
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλιές της σούπας
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική (σκόνη)
- αυγα 2 μεγάλα
- βανίλια 1
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
Υλικά
- μελι 1 φλιτζάνι
- νερό 4 φλιτζάνια
- λεμονι 1 φλούδα
- μανταρίνι 1 μέτριο ακέρωτο
- λεμονι 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό από
Για το σιρόπι
- ινδοκαρυδο Λίγο
Για το σερβίρισμα
Θα φτιάξουμε σήμερα ένα λαχταριστό ραβανί με αλεύρι ολικής άλεσης, μέλι, ινδοκάρυδο, ξύσμα πορτοκαλιού και μερικά ακόμη υλικά. Το σιρόπι για το ραβανί θα το φτιάξουμε με μέλι και μανταρίνι κομμένο στη μέση για να βγει μυρωδάτο και να κάνει το ραβανί μας ακόμη πιο μελωμένο.
Αυτό το ραβανί μπορεί να είναι λαχταριστό και κοντά στη παράδοση, όμως είναι σίγουρα είναι μία υγιεινή πρόταση για σιροπιαστό γλυκό που μπορούν να το απολαύσουν τα παιδιά μας με μέτρο κι εμείς ακόμη κι αν βρισκόμαστε σε περίοδο διατροφής.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Ραβανί με αλεύρι ολικής και μέλι:
Εκτέλεση για το σιρόπι
Αρχικά ανάβουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 160 βαθμούς Κελσίου και ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μέλι, το νερό, την φλούδα λεμονιού, το μανταρίνι κομμένο στη μέση και τον χυμό λεμονιού. Βράζουμε το σιρόπι για 7-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και αφού το ετοιμάσουμε το αφήνουμε να κρυώσει.
Εκτέλεση για το ραβανί
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, το χοντρό σιμιγδάλι, το ινδοκάρυδο, το σπορέλαιο, το στραγγιστό γιαούρτι, το μέλι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, την μαγειρική σόδα, τα αυγά, την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας με ένα κουτάλι ή έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει το μείγμα μας ομογενές. Αφού το μείγμα μας είναι έτοιμο το αδειάζουμε σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί. Ψήνουμε το ραβανί στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 25 με 30 λεπτά.
Για να δούμε αν είναι έτοιμο, στα 25 λεπτά περίπου κάνουμε τον έλεγχο μπήγοντας ένα ξυλάκι στο ραβανί. Αν βγει καθαρό και στεγνό είναι έτοιμο. Αφού το ραβανί είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και το τρυπάμε με το ξυλάκι σε όλη την επιφάνεια.
Δείτε ακόμα Υγιεινό Κέικ μανταρίνι με αλεύρι ολικής άλεσης και ζάχαρη καρύδας
Με μία κουτάλα για σούπα περιχύνουμε στο ραβανί, με μία δόση σιρόπι με προσοχή και περιμένουμε να απορροφήσει το ραβανί το σιρόπι για να βάλουμε και την δεύτερη δόση σιροπιού.
Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το σιρόπι και αφού το σιρόπι τελειώσει το αφήνουμε το ραβανί στην άκρη για 1 ώρα. Αφού το ραβανί είναι έτοιμο το πασπαλίζουμε με τριμμένο ινδοκάρυδο και κομμάτια από λεμόνι που είχε το σορόπι και τα ψιλοκόψαμε.
Tips για το Ραβανί με αλεύρι ολικής και μέλι
Αντί για σιμιγδάλι χοντρό μπορούμε να βάλουμε σιμιγδάλι ψιλό. Αντί για σπορέλαιο μπορούμε να βάλουμε ελαιόλαδο. Αντί για μέλι μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη. Αντί για 2 μεγάλα αυγά μπορούμε να βάλουμε 3 μικρά αυγά. Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού στο μείγμα μπορούμε να βάλουμε ξύσμα λεμονιού.
Για το σιρόπι αντί για μέλι μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη. Αντί για μανταρίνι κομμένο στη μέση μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι κομμένο στη μέση, αρκεί να είναι και αυτό μέτριο σε μέγεθος και ακέρωτο.
Δείτε ακόμα Πεντανόστιμα Pancakes μπανάνας με αλεύρι ολικής άλεσης που θα λατρέψουν τα παιδιά!
Την συνταγή την είδαμε στην αγαπημένη μας σελίδα Helena’s Greek cooking
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr