Ο Δεκαπενταύγουστος είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και σήμερα γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο με ένα ραβανί Πολίτικο και μελωμένο, συνοδευόμενο από παγωτό και γλυκό κεράσι.
- βουτυρο 1 κούπα μαλακό
- ζαχαρη 1 1/2 ποτήρι
- Γάλα φρέσκο 1 κούπα
- αυγα 6
- Σιμιγδάλι ψιλό 1 ποτήρι
- ινδοκαρυδο 2 ποτήρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 ποτήρι
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
Υλικά
- κρεμα γαλακτος 500 ml
- Γιαούρτι στραγγιστό 1 κούπα 10%
- γλυκό του κουταλιού 1 κούπα κεράσι
Για το παγωτό
- ινδοκαρυδο Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μία μεγάλη γιορτής της Ορθοδοξίας και κάθε μέρος της Ελλάδας έχει διαφορετικά ήθη και έθιμα που τον δοξάζουν. Επειδή εμείς είμαστε από την Εύβοια και πολλές φορές έχουμε πάει στην βόρεια Εύβοια για να γιορτάσουμε τον Δεκαπενταύγουστο μπορούμε να σας πούμε ότι σε πολλά χωριά της Εύβοιας τρώνε γίδα βραστή.
Δείτε ακόμα Το σιροπιαστό της Κυριακής: Εκπληκτικό ραβανί
Τόσο με την γίδα βραστή, όσο και με τα ψητά ή με άλλες τοπικές λιχουδιές που απολαμβάνει κάθε τόπος ανάλογα το έθιμο, ένα σιροπιασμένο και μελωμένο ραβανί Πολίτικο με σπιτικό παγωτό και γλυκό κεράσι είναι ό,τι πρέπει για επιδόρπιο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το ραβανί Πολίτικο με παγωτό και γλυκό κεράσι για τον Δεκαπενταύγουστο:
Εκτέλεση για το παγωτό
Χτυπάμε στο μίξερ σε σαντιγί την κρέμα γάλακτος μαζί με το στραγγιστού γιαούρτι. Στην συνέχεια προσθέτουμε το γλυκό του κουταλιού κεράσι και ανακατεύουμε κάνοντας απαλές και κυκλικές κινήσεις. Βάζουμε το παγωτό σε ένα τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.
Εκτέλεση για το γλυκό του κουταλιού κεράσι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και τα κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους και τα αφήνουμε λίγο να βγάλουν τα υγρά τους και τα βράζουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα. Τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό.
Εκτέλεση για το σιρόπι στο ραβανί Πολίτικο
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και την ζάχαρη και βράζουμε για 4 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου.
Εκτέλεση για το ραβανί Πολίτικο με παγωτό και γλυκό κεράσι
Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ το μαλακό βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπάμε καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Έπειτα προσθέτουμε το φρέσκο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στην συνέχεια βάζουμε το ψιλό σιμιγδάλι, το ινδοκάρυδο και τελευταίο το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το έχουμε αναμείξει με το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε το μείγμα σε μία 30αρα αποσπώμενη φόρμα βουτυρωμένη ή σε πυρέξ.
Δείτε ακόμα Ραβανί με αλεύρι ολικής και μέλι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, στη μέση του φούρνου για 1 ώρα. Μόλις βγει το γλυκό το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό και λίγο γλυκό κεράσι.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Voula Damala
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr