Σήμερα θα δοκιμάσουμε μια συνταγή για ένα κρεμώδες ριζότο με κοτόπουλο και σαφράν. Το σαφράν είναι στην πραγματικότητα ο γνωστός σε όλους μας κρόκος Κοζάνης. Είναι ένα πεντανόστιμο ριζότο και μία αυθεντική συνταγή που μέχρι και ο Ιωαννίδης από το MasterChef θα ζήλευε.
- κοτόπουλο 2 φιλέτα, στήθος
- ελαιολαδο 2-3 κ.σ.
- κουρκουμας 1 κ.σ.
- κρεμμυδι 2 μεσαία
- σκορδο 1 σκ.
- ρυζι 200 γρ. αρμπόριο ή καρναρόλι
- κρασι 70 ml λευκό
- κύβοι λαχανικών 1
- νερό 1 λίτρο βραστό
- κρόκο Κοζάνης 1-2 γρ.
- βουτυρο 85 γρ. παγωμένο
- παρμεζανα 150 γρ. τριμμένη
- πιπέρι Κατά βούληση
- αλατι Λίγο χοντρό
Υλικά
Αυτό το ριζότο με κοτόπουλο και σαφράν είναι υπέροχο στην γεύση και στην υφή και μπορούμε να το φτιάξουμε στο Κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και όποια άλλη μέρα θέλουμε. Φυσικά αποτελεί μία μοναδική επιλογή για τα επίσημα τραπέζια μας.
Οι καλεσμένοι μας θα ξετρελαθούν. Το ριζότο με κοτόπουλο και σαφράν είναι μία εύκολη συνταγή και αξίζει να κάνετε την απόπειρά σας να το φτιάξετε. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση
Στην αρχή βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει καλά. Έπειτα κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε λωρίδες, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, τον κουρκουμά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Δεν θέλουμε να ψηθεί, απλά να πάρει χρώμα διότι στην συνέχεια θα το βράσουμε μαζί με το ριζότο. Αφού πάρει χρώμα λοιπόν το αφαιρούμε και βάζουμε στην άκρη.
Έπειτα τοποθετούμε μία πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ρίχνουμε αυτά τα δύο υλικά στην κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Σοτάρουμε και πάλι για άλλα 4-5 λεπτά.
Δείτε ακόμα Το καλύτερο ριζότο λαχανικών
Σβήνουμε το φαγητό μας με λευκό κρασί και δυναμώνουμε την φωτιά, περιμένοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μόλις το αλκοόλ εξατμιστεί, προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών, 50-60 ml από το νερό μας και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει το τηγάνι.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το νερό για άλλες 2-3 φορές. Προσθέτουμε το νερό μέχρι να καλυφθεί το ρύζι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας σταδιακά. Όταν δούμε ότι έχει εξατμιστεί αρκετό από το νερό και το ρύζι μας δεν είναι πλέον καλυμμένο προσθέτουμε και άλλο και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το νερό μας.
Αφήνουμε να περάσουν 10 λεπτά και προσθέτουμε έπειτα το κοτόπουλο, το σαφράν (δηλαδή τους κρόκους Κοζάνης), το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Όταν τελειώσει το νερό και το ρύζι μας είναι έτοιμο, αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Δείτε ακόμα Πεντανόστιμο ριζότο θαλασσινών με γαρίδες και καλαμάρια!
Σερβίρουμε το ριζότο μας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγα στίγματα από σαφράν (δηλαδή κρόκο Κοζάνης).
Tips για Ριζότο με κοτόπουλο και σαφράν
Σοτάρουμε το ρύζι για να σφραγίσουμε το άμυλο και να απελευθερωθεί όταν ρίχνουμε τον ζωμό μας έτσι ώστε να χυλώσει. Άμα προτιμούμε αντί για 150 γρ. παρμεζάνα μπορούμε να βάλουμε 120 γρ. γραβιέρα.
Η συνταγή είναι του φίλου μας Alex Foukas
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα