Συνταγή για ριζότο θαλασσινών με μύδια και καλόγνωμες, τόσο καλομαγειρεμένο σαν να το τρώτε στο πιο ακριβό ουζερί της Νέας Αρτάκης. Και για περίοδο νηστείας!
- καλόγνωμες 100 γραμμάρια περίπου φρέσκες
- μυδια 120 γραμμάρια περίπου
- ρυζι 250 γραμμάρια για ριζότο
- κρεμμυδι 1 μέτριο λευκό ψιλοκομμένο
- σάλτσα ντομάτας 1 ποτηράκι του κρασιού
- σκορδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένο
- ζωμό λαχανικών 1 λίτρο
- κρασι 180 ml λευκό
- λεμονι Ξύσμα από 1/2 φρέσκο
- ελαιολαδο 5 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Υλικά
Κρεμώδες ριζότο με μανιτάρια
Είμαστε από την Χαλκίδα και είναι γνωστό ότι φημιζόμαστε για τα θαλασσινά μας. Οπότε ξέρουμε να ξεχωρίζουμε ένα καλό πιάτο με θαλασσινά ή ψάρια. Και αυτό το ριζότο είναι σίγουρα από το πιο καλομαγειρεμένο ριζότο με μύδια και καλόγνωμες. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το ριζότο με μύδια και καλόγνωμες:
Προετοιμασία για τα φρέσκα μύδια και τις φρέσκες καλόγνωμες
Αρχικά ξεπλένουμε τις καλόγνωμες κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Για τα μύδια θα χρειαστούμε ένα σύρμα και ένα μαχαίρι χωρίς δόντια. Τρίβουμε το κέλυφος από τα μύδια με το σύρμα της κουζίνας και καθαρίζουμε το κέλυφος με ένα μαχαίρι.
Αφαιρούμε τα φύκια που μπορεί να είναι πάνω τραβώντας τα δυνατά και ξεπλένουμε καλά σε μία λεκάνη με νερό. Αν κάποιο από τα όστρακα και ειδικά τα μύδια είναι ανοιχτά, τότε τα πετάμε. Σε μία ζεστή κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας από το συνολικό ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε τα μύδια και μόλις ζεσταθούν και αρχίζουν να αχνίζουν σβήνουμε με 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί από την συνολική δοσολογία. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά τα μύδια έτσι ώστε να ανοίξουν και τότε αφαιρούμε τα μύδια από την κατσαρόλα. Αν δεν ανοίξουν τα πετάμε.
Κοκκινιστά μύδια σαγανάκι με μανιτάρια
Κρατάμε τον ζωμό σε ένα μπολ και το σουρώνουμε πολύ καλά με ένα τούλι ή ένα λεπτό σουρωτήρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τον ζωμό και να αφαιρέσουμε την άμμο που έχουν τα μύδια μέσα τους.
Εκτέλεση για το ριζότο με μύδια και καλόγνωμες
Αρχικά ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι και τοποθετούμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε επίσης αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 3 λεπτά, μετρώντας από το σημείο που το λάδι κάψει. Προσθέτουμε το ρύζι και το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο και γυαλιστερό.
Προσθέτουμε τότε την σάλτσα ντομάτας και την μισή ποσότητα από τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Αν στα 10 λεπτά το ρύζι πιει τα υγρά του συμπληρώνουμε με επιπλέον ζωμό λαχανικών. Μετά τα 10 λεπτά προσθέτουμε το υπόλοιπο λευκό κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και βάζουμε τον ζωμό από τα μύδια ανακατεύοντας σταδιακά για ακόμη 5 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε για ακόμη 20 λεπτά.
Συνταγές για σχολείο 2024: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Προσθέτουμε και τις καλόγνωμες και ανακατεύουμε καλά. Μόλις ανοίξουν οι καλόγνωμες αφαιρούμε το σκεύος από την φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, επιπλέον χυμό λεμονιού και μία φέτα λεμόνι.
Η φωτογραφία είναι του φίλου μας Dimitrios Maroulis
και την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr