Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι λαχταριστό και σιροπιασμένο τότε αυτά τα μελωμένα Ροξάκια για την Σαρακοστή θα σας φτιάξουν την διάθεση την Σαρακοστή και όχι μόνο!
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι
- σπορέλαιο 1 ποτήρι
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- ξερή μαγιά 2 φακελάκια
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
- βανίλια 2
- κανελά 2 κουταλάκια του γλυκού
- γαρίφαλο 1 κουταλάκι του γλυκού
- κακαο 4 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1 πρέζα
- καρυδια 100 γραμμάρια ψιλοκομμένα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 900 γραμμάρια
Υλικά
Τα ροξάκια είναι από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη αλλά πάντα προσφέρονται σαν κέρασμα. Είναι αφράτη ζύμη με κακάο στην μέση και είναι απόλυτα σιροπιασμένα και μελωμένα. Διατηρούν μία διακριτική τραγανότητα όμως κατά βάση είναι ζουμερά!
Δείτε ακόμα Ροξάκια για νηστεία του Παναγιώτη Παπαδάκη
Αφού τα ροξάκια είναι τόσο νόστιμα, η Τζένη Τσανακτσίδου αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας μία συνταγή για νηστίσιμα ροξάκια, που σίγουρα μπορείς να τα επιλέξεις για την Σαρακοστή, για κάθε περίοδο νηστείας γενικότερα και φυσικά αν είσαι vegan ή χορτοφάγος.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Ροξάκια για την Σαρακοστή
Εκτέλεση για τα Ροξάκια για την Σαρακοστή
Αρχικά βάζουμε στο μπολ το σπορέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού χλιαρά. Ρίχνουμε τις ξερές μαγιές και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Συνεχίζουμε σιγά σιγά, ρίχνοντας το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες, ζυμώνοντας παράλληλα. Σταματάμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία αφράτη ζύμη.
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την χωρίζουμε στα δύο. Στο ένα κομμάτι ζύμης προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα ψιλοκομμένα καρύδια και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε και τα δύο κομμάτια ζύμης για 1 ώρα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν.
Στην συνέχεια ανοίγουμε και τα δύο κομμάτια ζύμης σε 2 ίσα τετράγωνα φύλλα με πάχος 1 εκατοστό. Βάζουμε την σοκολατένια ζύμη πάνω από την λευκή και ρολάρουμε κλείνοντας. Κόβουμε σε ίσα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Δείτε ακόμα Φανταστικα ροξακια απο τη Ντινα Νικολαου
Τα σκεπάζουμε για 30 λεπτά και στην συνέχεια τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν.
Εκτέλεση για το σιρόπι στα Ροξάκια για την Σαρακοστή
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας για 4 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά.
Στην συνέχεια σιροπιάζουμε τα ροξάκια ανά 4, ρίχνοντας τα ροξάκια μέσα στο σιρόπι και στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα τάπερ ή σε ένα ταψί. Ρίχνουμε λίγο σιρόπι από πάνω και ανά 2 λεπτά τα γυρνάμε ανάποδα. Η διαδικασία αυτή θα γίνει 5 φορές, δηλαδή γύρισμα και κανονικά.
Tips για τα Ροξάκια για την Σαρακοστή
Μετράμε όλα τα υλικά με το ίδιο ποτήρι (200 ml). Στο σιρόπι, αφού βράσει μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη. Η ζύμη μπορεί να χρειαστεί 2-3 κουταλιές της σούπας επιπλέον αλεύρι.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές