Εύκολη και λιτή και πάλι, ωστόσο εντυπωσιακή και γεμάτη χρώμα. Είπαμε, αυτά τα Χριστούγεννα θα φάμε μεν πολύ καλά, αλλά σίγουρα δεν θα κουραστούμε και δεν θα εξαφανιστούμε μέσα στην κουζίνα.
Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης σαλάτας είναι νομίζω τα μανιτάρια. Σβησμένα με κονιάκ και υπέροχα μελωμένα, δίνουν μια τσαχπινιά, λίγη χριστουγεννιάτικη λάμψη σε μια κατά τα άλλα απλή σαλάτα.
Λαχανικά, ξηροί καρποί και παρμεζάνα… επιμένω στο ίδιο ύφος σαλάτας καθώς πιστεύω πως είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εδέσματα του τραπεζιού. Ένα τέτοιο πιάτο συμπληρώνει διακριτικά, ευχαριστεί τα πλήθη και δεν φορτώνει.
Υλικά
1/2 ματσάκι ρόκα
1/2 λόλα πράσινη
1/2 λόλα κόκκινη
6-7 μανιτάρια λευκά (χρησιμοποίησα agaricus), κομμένα σε φέτες
1/2 ρόδι καθαρισμένο
3/4 του φλιτζανιού καρύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές μέλι
1 σφηνάκι κονιάκ
3 κουταλιές ελαιόλαδο
30 γραμμ. φλούδες παρμεζάνας
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 6-8′, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα σβήνουμε με το κονιάκ και τα μαγειρεύουμε για 3-4′, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το μέλι και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα καρύδια και το ρόδι και γαρνίρουμε τη σαλάτα με τις φλούδες παρμεζάνας.
Η συνταγή εχει δημοσιευτει στο προσωπικό μου blog theonewithallthetastes.com