Close

ΣΑΜΑΛΙ….αυτή τη φορά “ντυμένο” με σοκολάτα……

ΣΑΜΑΛΙ....αυτή τη φορά "ντυμένο" με σοκολάτα......

Υλικά

· 1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
· 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό (προαιρετικά, για να γίνει πιό λείο)
· 1 κούπα ζάχαρη
· 1 κουταλιά μαστίχα σκόνη* ή βανίλια
· 3 κούπες ανθρακούχο νερό (σόδα)
· 3 κουταλιές baking powder
· 1/2 κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

· 3 1/2 κούπες ζάχαρη
· 3 1/2 κούπες νερό
· ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και τη φλούδα κομμένη σε γιρλάντα, να βράσει μαζί)
· 1 ξυλάκι κανέλα

λάσσο σοκολάτας, με τις ανάλογες ποσότητες, όπως
75 γραμ. Κουβερτούρα (3 πλακάκια)
2 κουτ.γλ. Μαργαρίνη Μινέρβα Benecol για μαγείρεμα
5 κουτ.γλ. Γάλα εβαπορέ light αδιάλυτο

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το νερό, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι ή το αλείφουμε με ταχίνι και ρίχνουμε μέσα το μeίγμα. Κουνάμε το ταψάκι και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες. Μόλις φουσκώσει, βάζουμε αμυγδαλάκια από πάνω και ψήνουμε για 45′-60′ στους
200 οC.
Βράζουμε για 5′ τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βγάλουμε το σάμαλι από το φούρνο, το χαράζουμε και περιχύνουμε με το σιρόπι.

* Αν δεν έχουμε μαστίχα σκόνη, τότε παίρνουμε κόκκους και, με λίγη ζάχαρη για να μη κολλάει, την “λυώνουμε” στο ξύλινο γουδάκι.

Γλάσσο

Στα μικροκύματα για 30″ και καλό ανακάτεμμα…..
Και έτοιμο για άμεση κατανάλωση, μετά από λίγη ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει το γλάσσο.

Πηγή: http://stamarstavros.blogspot.gr