Υλικά
- 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κούπα σιμιγδάλι Ψιλό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 600 ml ανθρακούχο νερό με γεύση μαστίχας
- 5 κγ μπεικιν
- 1 βανίλια
- 1 κγ μαστίχα Εγώ δεν την έβαλα γιατί στο πρώτο σάμαλι που έκανα το πίκριζε αρκετά.
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- και για το τέλος ασπρισμένα αμύγδαλα η’ τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
- Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Σιρόπι
- 4 1/2 κούπες ζάχαρη
- 4 κούπες νερό
- χυμό από ένα λεμόνι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
- Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το χοντρό σιμιγδαλι, το ψιλό σιμιγδάλι, την ζάχαρη, το μπεικιν, το ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε 2 μπουκαλάκια νερό και αφαιρούμε τα 60 ml γιατί θέλει 600 ml η συνταγή.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25χ35.
- Αφήνουμε 2 ώρες το μείγμα να δέσει. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 45 λεπτά. βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε το σάμαλι από τον φούρνο το σιροπιάζουμε με μια κουτάλα προσεχτικά.
- Το αφήνουμε πάνω από δώδεκα ώρες να φύγει όλο το σιρόπι. Χ
- αράζουμε και στολίζουμε το κάθε κομμάτι με λίγο τριμμένο φιστίκι.
- Αν βάλετε αμύγδαλα θα πρέπει να τα βάλετε πριν το ψήσιμο για να γίνουν τραγάνα.
Καλή επιτυχία!!
Η συνταγή είναι από την εκπληκτική σελίδα στο facebook: Γιαγιά Μαίρη εν Δράση