Συνταγή για Σαμσάδες Λήμνου. Οι Σαμσάδες είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστο γλυκό της Λήμνου με φύλλο κρούστας ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.
- φυλλο κρουστας 30 ψιλά
- γαρίφαλο Αρκετά καρφιά
Υλικά
- σουσαμι 500 γραμμάρια
- καρυδια 500 γραμμάρια ψίχα
- αμυγδαλόψιχα 500 γραμμάρια
- ζαχαρη 200 γραμμάρια
- κανελά 2 κουταλιές της σούπας κοφτές
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη
- βανίλια 2
Για την γέμιση
- βούτυρο γάλακτος 250 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό λιωμένο
Για το άλειμμα των φύλλων
Σήμερα θα δοκιμάσουμε γεύσεις από την αγαπημένη μας Λήμνο και συγκεκριμένα θα φάμε σιροπιαστούς και πεντανόστιμους Σαμσάδες Λήμνου. Οι σαμσάδες Λήμνου είναι μία παραδοσιακή συνταγή για της Λήμνου, που είναι παραλλαγή του παραδοσιακού μπακλαβά.
Στην γέμιση θα βάλουμε σουσάμι, αμυγδαλόψιχα, καρυδόψιχα και μερικά μπαχαρικά, θα χρησιμοποιήσουμε επίσης φύλλο κρούστας και θα το απογειώσουμε με ένα μυρωδάτο σιρόπι που θα μελώσει το γλυκό μας. Πραγματικά θα φάτε όλο το ταψί.
Δείτε παρακάτω τους σαμσάδες Λήμνου:
Εκτέλεση για τους σαμσάδες
Αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι, την αλεσμένη καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα αλεσμένη, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και τις βανίλιες. Στην συνέχεια παίρνουμε 5 φύλλα κρούστας και τα απλώνουμε στην επιφάνεια που δουλεύουμε το γλυκό μας. Βουτυρώνουμε ραντίζοντας με ένα πινέλο ένα ένα τα φύλλα μας αλλά δεν βουτυρώνουμε το πέμπτο.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το 1/6 από το μείγμα της γέμισης και το απλώνουμε για να πάει παντού. Με προσεκτικές κινήσεις, τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Φτιάχνουμε 6 ρολά και τα βάζουμε σε ένα ταψί 30×40. Τα τοποθετούμε για μισή ώρα περίπου στο ψυγείο. Κόβουμε σε κομμάτια και βάζουμε στο κάθε κομμάτι από καρφί γαρίφαλου. Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς Κελσίου, στο μεσαίο επίπεδο, στις αντιστάσεις, πάνω κάτω για 1 ώρα.
Δείτε ακόμα Μπακλαβάς του Παναγιώτη Παπαδάκη
Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο οπότε περιμένουμε να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Αφού ψηθούν αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά και ξεκινάμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε ανακατεύοντας για λίγο για 10 λεπτά. Αφού το σιρόπι είναι έτοιμο σιροπιάζουμε το γλυκό μας ενώ έχει κρυώσει με ζεστό σιρόπι.
Tips για τους Σαμσάδες Λήμνου
Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό για να μην έχει άλατα.
Η συνταγή είναι του φίλου μας Παναγιώτης Δασκαλούδης