Σαραγλί : Η καλύτερη παραδοσιακή συνταγή! Αν σας αρέσει το σαραγλί και δεν έχετε φτιάξει ποτέ το δικό σας βρήκαμε για εσάς την καλύτερη και πιο αγαπημένη μας συνταγή για σπιτικό σαραγλί.
- φυλλο κρουστας 1 πακέτο
- αμυγδαλα 100 γρ.
- φυστίκι Αιγίνης 100 γρ.
- καρυδια 100 γρ.
- βούτυρο γάλακτος 300 γρ.
Για τα σαραγλί
Σιροπιαστό σαραγλί που στάζει …μέλι με ένα εξαιρετικό σιρόπι και ξηρούς καρπούς που δένουν ακόμη περισσότερο την γεύση. Είναι απλά αξεπέραστο και μέσα στη γλύκα. Σίγουρα αν δοκιμάσεις ένα δε θα αντισταθείς και θα φας και δεύτερο…και τρίτο…και τέταρτο.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακό ανατολίτικο σαραγλί με φιστίκια Αιγίνης που μοσχοβολάει βούτυρο
Αυτό το σαραγλί δοκιμάσαμε να το φτιάξουμε προχθές και μέχρι και σήμερα δεν έχει μείνει ούτε ψίχουλο. Η οικογένεια ξετρελάθηκε οπότε βάλθηκαμε να σας τρελάνουμε κι εσάς. Δοκιμάστε το. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού, την φλούδα λεμονιού και το στικ κανέλας. Αφήνουμε το σιρόπι μας να βράσει μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δούμε πως έχει δέσει. Χρειάζονται περίπου 5 λεπτά. Αφού ετοιμάσουμε το σιρόπι μας το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Εκτέλεση για τα σαραγλί
Στο μεταξύ αλείφουμε ένα φύλλο κρούστας με λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε από πάνω άλλο ένα. Το βουτυρώνουμε και αυτό και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς μας όλη την επιφάνεια του φύλλου. Βάζουμε στην μία άκρη δύο ξυλάκι για σουβλάκια και τυλίγουμε σε ρολό απαλά, για να μη γίνει πολύ σφιχτό.
Παίρνουμε τις δύο άκρες και τις σπρώχνουμε προς τη μέση. Αφαιρούμε τα ξυλάκια, βάζουμε τα ρολά σε ταψί, κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε ότι βούτυρο έχει απομείνει. Ψήνουμε από 70 έως 90 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη για να το απορροφήσει.
Tips για το σαραγλί
Αντί για καρύδια μπορούμε να βάλουμε φιστίκια αλατισμένα. Στην συνταγή που θα δούμε στις φωτογραφίες, η κοπέλα χρησιμοποίησε ανακατεμένα αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Foteini Kalikatzarou Mavrou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr