ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΗ ΛΑΓΑΝΑ
Υλικα
300 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
250 γρ. αλεύρι μαλακό
200 γρ. αλεύρι ολικής
1,5 φακ ξερή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
90 ml. Ελαιόλαδο
10 γρ. ταχίνι
1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
8 κουταλιές της σούπας σουσάμι
Νερό χλιαρό (όσο σηκώσει η ζύμη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Ρίχνουμε την μαγιά, τη ζάχαρη, το μέλι, το ταχίνι, το αλάτι, το θυμάρι, την ρίγανη, το γλυκάνισο κάνουμε λακκούβα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 10΄ σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη αφράτη και λεία ώστε να μην κολλάει στα χέρια.
Την βάζουμε σε λαδωμένη λεκάνη και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τυλίγουμε με κουβέρτα.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα
Τη βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και την χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες. Με τα χέρια ή με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε και φτιάχνουμε τα δύο ζυμάρια σε σχήμα λαγάνας πάχος 6 εκατοστά.
Στρώστε σε μία λαμαρίνα λαδόκολλα και τοποθετείστε τις λαγάνες.
Τις πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακκούβες. Σκεπάζουμε τις λαγάνες με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για 30΄, να φουσκώσουν.
Σε ένα μπολ μικρό ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 7 κουταλιές της σούπας νερό.
Ανακατεύουμε με κουτάλι και ραντίζουμε τις λαγάνες με το μείγμα μελιού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι λευκό ή μαύρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β για 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15