Συνταγή για Σιφνέικη ρεβιθάδα, λίγο πειραγμένη βέβαια μιας και πρόσθεσα χωριάτικο λουκάνικο, για έξτρα γεύση. Η Σιφνέικη ρεβιθάδα είναι ένα φαγητό που στην Σίφνο το σερβίρουν παραδοσιακά στο Κυριακάτικο τραπέζι.
Όσοι έχουν πάει στην Σίφνο ξέρουν ότι οι νοικοκυρές ετοιμάζουν την ρεβιθάδα από το Σάββατο. Την τοποθετούν σε ένα πήλινο σκεύος το “τσικάλι”που το σφραγίζουν με ένα κομμάτι ζυμάρι και το βάζουν στον ξυλόφουρνο, όπου και σιγοψήνεται το φαγητό όλο το βράδυ.
Επειδή λοιπόν καταλαβαίνετε οι περισσότεροι από μας δεν έχουν ξυλόφουρνο η συνταγή είναι προσαρμοσμένη για να γίνει σε ηλεκτρική κουζίνα. Η συνταγή αυτή αγγίζει την απολυτή νοστιμιά τις παραδοσιακής ρεβιθάδας.
Το μυστικό για να πετύχουμε αυτή την μοναδική γεύση, είναι τα άπλα υλικά και το πολύ αργό μαγείρεμα. Είναι τα πιο νόστιμα ρεβίθια που έχετε φάει. Το χωριάτικο λουκάνικο δίνει μια πιο πικάντικη πινελιά, που απογειώνει γευστικά το φαγητό μας. Δοκιμάστε την και θα γλείφετε τα δάχτυλα σας.
Εκτέλεση
Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα. Το πρωί τα σουρώνουμε και τα πλένουμε πάρα πολύ καλά. Μετά βάζουμε σε ένα τηγάνι το μισό λάδι, τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και τα τσιγαρίζουμε ώσπου να πάρουν λίγο χρώμα. Στην συνέχεια τα ρίχνουμε σε μια γάστρα μαζί με τα ρεβίθια, το υπόλοιπο λάδι, τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο και ζεστό νερό τόσο όσο να τα σκεπάσει.
Βάζουμε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Ανοίγουμε την γάστρα και προσθέτουμε το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες. Τέλος ξαναβάζουμε την γάστρα στο φούρνο ανοιχτή περίπου για 20 λεπτά μέχρι να ψηθεί το λουκάνικο και να χυλώσει το φαγητό μας. Καλή όρεξη!
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Ελενα Μακαρη