Δείτε κάποιες Συμβουλές μαγειρικής από τον ταλαντούχο σεφ Gordon Ramsey.
Αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους όσο και καταξιωμένους σεφ στον κόσμο, όπως πιστοποιούν εξάλλου τα αμέτρητα τηλεοπτικά σόου στα οποία έχει συμμετάσχει και, κυρίως, τα τρία αστέρια Michelin με τα οποία έχει βραβευτεί στη μέχρι σήμερα «διαδρομή» του. Με προϋπηρεσία που αγγίζει πια τις τρεις δεκαετίες, ο Gordon Ramsay είναι αναμφίβολα ο πλέον αρμόδιος για να σου ανοίξει τα μάτια για τα «τι» και τα «πώς» που πρέπει να γνωρίζεις για να γίνεις το Αφεντικό στην κουζίνα σου. Ξεκινώντας από τις ακόλουθες, πολύ βασικές συμβουλές.
Η γευστική μακαρονάδα είναι πολύ απλή υπόθεση
«Είναι πραγματικά απίστευτο το τι μπορείς να κάνεις μέσα σε δέκα μόλις λεπτά με ένα πακέτο μακαρόνια, λάδι, κρεμμύδια, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, παρμεζάνα και φρέσκα λάιμ. Καθώς βράζουν τα μακαρόνια, σώταρε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την πιπεριά (με αυτήν ακριβώς τη σειρά). Εν συνεχεία, σούρωσε τα μακαρόνια, ανακάτεψέ τα με τη σάλτσα και σέρβιρέ τα. Τέλος, τρίψε την παρμεζάνα και στύψε από πάνω λίγο λάιμ. Πιο εύκολο, δε γίνεται…».
Προτίμησε τα φρέσκα κλωναράκια βανίλιας από τη σκόνη βανίλιας
«Θέλεις να την εντυπωσιάσεις; Αν ναι, φτιάξε της μια πανακότα με φρέσκια βανίλια. Η μυρωδιά του συγκεκριμένου μπαχαρικού έχει κάτι το απροσδιόριστα σέξι, που θα την κάνει να πέσει στην αγκαλιά σου μέχρι να πεις κύμινο. Άσε που μετά θα μυρίζει όμορφα και όλο το σπίτι».
Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι «αντζούγιες»
Ένα από τα ελάχιστα πράγματα που θα βρεις στο ψυγείο μου, ακόμη κι αν έχω να πάω μέρες σούπερ μάρκετ, είναι οι αντζούγιες. Μπορούν ν’ απογειώσουν κάθε σαλάτα, να τις βάλεις στις μακαρονάδες σου αλλά και να λειτουργήσουν ως βάση για γευστικότατα σάντουιτς. Αν τολμάς, δοκίμασε τες ακόμη και με αβοκάντο. Απλά, δεν παίζονται!
Αγόρασε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι…
Θέλεις να μαγειρεύεις πιο ελαφριά και πιο υγιεινά; Προμηθεύσου ένα αντικολλητικό τηγάνι και βγάλε μια και καλή το λάδι, το βούτυρο και τα μαγειρικά λίπη από την κουζίνα σου… Προσωπικά, μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες στην κουζίνα είναι το σοτάρισμα -κατά προτίμηση, ολόφρεσκων θαλασσινών ή ένός περιποιημένου κομματιού σολομού- στο αγαπημένο μου τηγάνι. Το έχω διαλέξει σε μια απόχρωση του γκρι, ώστε να μου θυμίζει την άλλη μεγάλη μου αγάπη: τη Ferrari μου.
… αλλά και μπόλικο μπέικον
«Κατά προτίμηση, καπνιστό. Αποτελεί το μυστικό πίσω από κάθε σούπα μου, ειδικότερα τώρα που χειμωνιάζει. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε άλλα πιάτα. Βλέπεις, το μπέικον μπορεί ν’ απογειώσει κάθε συνταγή -από μια ταπεινή ομελέτα μέχρι τη σάλτσα για τα μακαρόνια σου- με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό. Μόνο, μην το παρακάνεις. Όχι τόσο επειδή είναι ανθυγιεινό όσο επειδή σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να καλύψει τις υπόλοιπες γεύσεις που θέλεις ν’ αναδείξεις μέσα στο πιάτο σου».
Το πιο υπερτιμημένο λαχανικό είναι το λυκοτρίβολο
«Μολονότι τη στιγμή αυτή αποτελεί το πιο “καυτό” λαχανικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια “πρασινάδα” άγευστη, άοσμη και παντελώς και πλήρως αδιάφορη. Άσε που είναι τίγκα στα κοτσάνια -πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να χάσεις αρκετή ώρα από τη ζωή σου μόνο και μόνο για να την καθαρίσεις. Το μόνο καλό του λυκοτρίβολου είναι ότι είναι τραγανό. Τραγανό, όμως, είναι και το σανό. Οπότε…».