Όλοι γνωρίζουμε το φυστικοβούτυρο!Αγαπημένη λιχουδιά!Γνωρίζετε όμως ότι μπορείτε να φτιάξετε “βούτυρο” και από άλλους ξηρούς καρπούς;Αμύγδαλα,φουντούκια,κάσιους,φυστίκια Αιγίνης,μακαντέμια και ίσως και άλλοι ξηροί καρποί,αλέθονται και μας παρέχουν ένα θρεπτικότατο “βούτυρο”, που μπορούμε να καταναλώσουμε σκέτο,να προσθέσουμε σε ζύμες και μπισκότα,να αλείψουμε στο ψωμί.Το μόνο που πρέπει να έχετε απαραίτητα, εκτός από τους ξηρούς καρπούς,είναι ένα μπλέντερ.Φτιάξτε το και θα έχετε ανα πάσα στιγμή μια βόμβα υγείας και ενέργειας στο ψυγείο σας!
υλικά
1 φλυτζάνι ωμά και ανάλατα αμύγδαλα
3κγ μέλι
1/2κγ αλάτι
1 πρέζα κανέλα
1κγ λάδι
εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζω τα αμύγδαλα.Τα σουρώνω και τα βάζω στο μπλέντερ.Τώρα οπλιστείτε με υπομονή,γιατι τα αμύγδαλα αργούν λίγο.Αρχίζω να αλέθω.Περίπου μετά από 10 λεπτά,τα αμύγδαλα αρχίζουν να βγάζουν τα έλαια τους και να γίνονται πάστα.Συνεχίζω να αλέθω τα αμύγδαλα και να προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά.Περίπου στα 20 λεπτά το βούτυρο μας είναι έτοιμο.Αν το θέλουμε πιο ρευστό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λάδι ακόμα.Βάζουμε το βούτυρο μας σε βάζο και φυλάσσουμε στο ψυγείο.
Λίγα λόγια για τα υλικά:Αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε λίγο τα αμύγδαλα.Το βούτυρο θα κερδίσει σε γεύση,αλλά θα χάσει όμως σε θρεπτικότητα.Για τα πάντα χρησιμοποιώ ελαιόλαδο.Στη συνταγή αυτή όμως θα έλεγα ότι ταιριάζει καλύτερα κάποιο ήπιο λάδι, όπως το λάδι καρύδας ή το ηλιέλαιο.Η κανέλα,το μέλι και το αλάτι είναι προαιρετικά.Κάνουν όμως το αμυγδαλοβούτυρο μας σωστή λιχουδιά!
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα