Σήμερα σας έχουμε το απόλυτο γλυκό! Πάστα ταψιού με σιρόπι, κρέμα λεμονιού και απίστευτη επικάλυψη σοκολάτας. Ένα εντυπωσιακό και πεντανόστιμο σιροπιαστό γλυκό ταψιού, όπου ο συνδυασμός σοκολάτας και λεμονιού το κάνει ανάρπαστο! Δοκιμάστε αυτήν τη σιροπιαστή πάστα ταψιού με λεμόνι και σοκολάτα σε γιορτές και επίσημα τραπέζια, αλλά και για όλη την οικογένεια!
- γιαουρτι 200 γρ στραγγιστό
- καστανή ζάχαρη ενάμιση κεσεδάκι
- ηλιέλαιο 1 κεσεδάκι
- σιμιγδαλι 1 κεσεδάκι ψιλό
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 2 κεσεδάκια
- λεμονι 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα
- αλατι 1 τέταρτο κουταλάκι του γλυκού
- αυγα 4 κρόκους
- αυγα 6 ασπράδια
Υλικά
- λεμονι ξύσμα και χυμό από 4
- ζαχαρη 400 γραμμάρια
- αυγα 2 κρόκους
- άνθος αραβοσίτου 1 φακελάκι
- νερό 500 ml
- βουτυρο 100 γρ
Για την κρέμα λεμονιού
- κρεμα γαλακτος 200 ml 35% λιπαρά
- κουβερτουρα 200 γραμμάρια
Για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Σαν αρχή έφτιαξα ένα σιροπιαστό λεμονάτο. Για μεζούρα κράτησα το κεσεδάκι των 200 γρ από το γιαούρτι.
Χτυπάω τα ασπράδια μαρέγκα, σε άλλο μπολ χτυπάω τους κρόκους με την ζάχαρη και το ηλιέλαιο προσθέτω το σιμιγδάλι, το αλάτι, το γιαούρτι το ξύσμα και το ένα κεσεδάκι αλεύρι σταματάω το μίξερ και ρίχνω βροχηδόν το τελευταίο αλεύρι και το ανακατεύουμε με σπάτουλα τέλος ενσωματώνω τη μαρέγκα και ψήνω σε ταψί 25 X 35 στους 170 για 40 λεπτά να σημειώσω ότι έβαλα το μισό μείγμα στο ταψί έβγαλα και 6 σε φορμάκια του κέικ.
Για το σιρόπι
Βράζω για 7 λεπτά την ζάχαρη το νερό και τις φλούδες λεμονιού και τέλος ρίχνω τον χυμό από μισό λεμόνι. Σιροπιάζω, χλιαρό το σιρόπι κρύο το γλυκό.
Για την κρέμα λεμονιού
Βάζω σε μια κατσαρόλα το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμονιά ο χυμός να μην ξεπερνάει τα 160 ml, και την ζάχαρη τα βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι που να λιώσει η ζάχαρη. Τους 2 κρόκους που είχα αφήσει από το γλυκό τους χτυπάω με ένα πιρούνι προσθέτω το φακελάκι άνθος αραβοσίτου και το νερό και το ανακατεύω να διαλυθεί η σκόνη από το άνθος τραβάω την κατσαρόλα στην άκρη το ρίχνω μέσα και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά μέχρι που να πήξει το μείγμα.
Τέλος ρίχνω και το βούτυρο. Αυτό το ρίχνω επάνω στο γλυκό που ήδη έχει κρυώσει βάζω και μία μεμβράνη για να μην πιάσει κρουστά
Για την επικάλυψη
Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και προσθέτω σε αυτό την κουβερτούρα και μόλις ενσωματωθεί το ρίχνω επάνω από το γλυκό.
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Κωνσταντινιά ΠΚ