Σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε μία αρτύσιμη σοκολατόπιτα σκέτος πειρασμός! Σοκολατόπιτα με παντεσπάνι, επικάλυψη σοκολάτας και σιρόπι, ιδανική και για κέρασμα.Εύκολη συνταγή για σιροπιαστή σοκολατόπιτα με κονιάκ και κακάο για μικρούς και μεγάλους!
- αυγα 3
- ζαχαρη 100gr
- εκχυλισμα βανίλιας 1 κ.γ
- ηλιέλαιο 90 γρ
- νερό 90 γρ
- κακαο 40 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 135 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 20 γραμμάρια
- αλατι μία πρέζα
Υλικά
- νερό 400 ml
- ζαχαρη 400 γραμμάρια
- καφές 1 κ.σ στιγμιαίο
- κακαο 30 γραμμάρια
- κονιάκ 1 κ.σ
Για το σιρόπι
- γάλα 300 γραμμάρια
- ζαχαρη 100 gr
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 35 γραμμάρια
- κουβερτουρα 100 γρ σε κομματάκια
- πραλίνα 150 γρ φουντουκιού
Για την επικάλυψη σοκολάτας
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, τον στιγμιαίο καφέ, το κακάο και το κονιάκ. Όταν πάρει βράση αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά, την ζάχαρη, την βανίλια και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το ηλιέλαιο και το νερό. Από πάνω κοσκινίζουμε το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και μία πρέζα αλάτι . Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε ταψί 32 * 25 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 30 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστό ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Για την επικάλυψη σοκολάτας
Σε μέτρια φωτιά σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις πάρει βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και την πραλίνα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε από πάνω στο παντεσπάνι και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Καλή απόλαυση!
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Αννα Κασσανδρεια