Σιροπιαστό Γιαννιώτικο κλωστάρι είναι ένα είδος μπακλαβά που φτιάχνουν στην Ήπειρο. Ένα υπέροχο παραδοσιακό γλυκό με φύλλο κρούστας, βούτυρο και γέμιση από μπόλικο τριμμένο καρύδι, μέλι, κανέλα και φρυγανιά. Η ονομασία του προέρχεται από τον τρόπο που φτιάχνεται καθώς η γέμιση καρυδιού και τα φύλλα «κλώθονται» και σουρώνονται όπως το νήμα στη ρόκα! Τέλεια σιροπιασμένο και ταυτόχρονα απίθανα τραγανό. Ιδανικό γλυκό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους στο γιορτινό τραπέζι σας. Φτιάξτε το και θα ικανοποιήσετε ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Εκτέλεση
Βάζουμε την ζάχαρη να βράσει μαζί με το νερό για 5 λεπτά.
Αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό από το λεμόνι.
Στους αλεσμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, συνδυασμό των δύο) βάζουμε την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά, το μέλι και ανακατεύουμε.
Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε καβουρδισμένο σουσάμι και λίγο νερό.
Παίρνουμε 3 φύλλα μαζί και τα βουτυρώνουμε καλά με λιωμένο βούτυρο.
Στην μία άκρη απλώνουμε γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
Πατάμε τις δύο άκρες να συμπιεστούν.
Τοποθετούμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος (40×27 εκατοστά)
Τα κόβουμε σε μπουκίτσες και βουτυρώνουμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Όσο το γλυκό είναι καυτό σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
Για καλύτερο αποτέλεσμα σερβίρουμε μετά από 12 ώρες.
Δείτε εδώ το video της συνταγής