Οι κυπριακές φλαούνες είναι πασχαλινό κυπριακό παρασκεύασμα, σε μορφή πίτας.Θα ξετρελαθείτε με την απίθανη γεύση τους και σίγουρα θα τις εντάξετε στις πασχαλινές σας συνταγές!
- αλευρι 750 γρ. χωριάτικο ή σκληρό
- ελαιολαδο 60 γρ.
- ξερή μαγιά 1 κ.γ.
- νερό 400 γρ.
- αλατι 1 πρέζα
Υλικά
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό με ένα σύρμα.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο μίξερ με το γάτζο μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη και την αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον σκεπασμένη με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση σε ένα μπολ.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών. Κόβουμε σε τετράγωνα μήκους 20×20 εκ.
- Γεμίζουμε τα τετράγωνα μας με γέμιση στο κέντρο (βάζουμε αρκετή να γίνει ένα βουναλάκι) περίπου 80 γρ.
- Διπλώνουμε τις 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα (δεν καπακώνουμε όλη τη γέμιση).
- Στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου με τον ίδιο τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργούμε μια φωλιά για τη γέμισή μας. Με ένα πιρούνι πατάμε τις γωνίες για να κολλήσουν.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.
- Σερβίρουμε ζεστές με μέλι και κανέλα .
Περισσότερες πασχαλινές συνταγές θα βρείτε εδώ
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα