Σοκολατένιο γλύκισμα ψυγείου με μπισκοτένια βάση, μους και γλάσο σοκολάτας, πασπαλισμένο με καραμελωμένα φουντούκια. Μια συνταγή για ένα υπέροχο σοκολατένιο γλύκισμα για τους λάτρεις της σοκολάτας, που θα σας γίνει γλυκιά συνήθεια.
Υλικά συνταγής
250 γρ. cookies σοκολάτας
110 γρ. βούτυρο λιωμένο
400 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
1 2/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 36%
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (70 % κακάο) ψιλοκομμένη
1 1/2 κ.σ. σπορέλαιο
παγωτό για συνοδευτικό (προαιρετικά)
Για τα καραμελωμένα φουντούκια (πραλίνα φουντουκιού):
1/3 φλ. τσαγιού φουντούκια ασπρισμένα (χωρίς φλούδα)
1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. βούτυρο
2 κ.γ. χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση συνταγής
Λαδώνετε και στρώνετε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί διαστάσεων 20×30 εκ. Φροντίζετε η λαδόκολλα να προεξέχει περιμετρικά του ταψιού 5 εκ. περίπου, για να ξεφορμάρετε εύκολα το γλυκό.
Για τη βάση: Θρυμματίζετε, στο multi, σε σκόνη τα μπισκότα. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά να αναμειχθούν και να έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Στρώνετε το μείγμα στο ταψί το πιέζετε ώστε να στρωθεί ομοιόμορφα και το βάζετε στο ψυγείο για 10 λ.
Για τη μους σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα γάλακτος, την αφαιρείτε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη για 8-10 ή μέχρι να κρυώσει. Χτυπάτε σε μπολ τη κρέμα γάλακτος, με το μίξερ στη μεγαλύτερη ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί. [*]
Χαμηλώνετε (στη πιο χαμηλή) τη ταχύτητα στο μίξερ, ρίχνετε μέσα στη σαντιγί και τη κρύα λιωμένη σοκολάτα και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθεί. Με ένα κουτάλι στρώνετε τη σοκολατένια σαντιγί στο ταψί πάνω από τη βάση, σκεπάζετε το ταψί στη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να παγώσει καλά η κρέμα.
Για τη πραλίνα φουντουκιού: Τοποθετείτε τα φουντούκια σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τα σοτάρετε για 3-4 λ ανακατεύοντάς τα μέχρι να καβουρδιστούν. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσουν τα χοντροκόβετε.
Στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί και στρώνετε τα χοντροκομμένα φουντούκια δίπλα το ένα στο άλλο. Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, βάζετε τη ζάχαρη και 2 κ.σ. νερό και ανακατεύετε για 2 λ ή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Δυναμώνετε τη φωτιά σε υψηλό επίπεδο και αφήνετε το μείγμα ζάχαρης να βράσει, χωρίς να ανακατεύψετε, για 2-3 λ ή μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας. Προσθέτετε το βούτυρο και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το μείγμα πάνω από τα φουντούκια και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς. Μόλις κρυώσουν τα κόβετε σε πραλίνα φουντουκιού.
Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα κουβερτούρας μαζί με το σπορέλαιο ανακατεύοντας να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το μείγμα στην άκρη του ταψιού, πάνω από τη κρύα πλέον μους σοκολάτας και ανασηκώνετε το ταψί δίνοντας κλίση ώστε να κυλήσει το γλάσο και καλυφθεί η επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίζετε με τη πραλίνα φουντουκιού και σερβίρετε με παγωτό (προαιρετικά).
[*] Αν είστε εξοικειωμένοι με το φούρνο μικροκυμμάτων, μπορείτε να λιώσετε τις σοκολάτες αντί να τις λιώσετε σε μπεν μαρί.
sintayes.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Έθαψαν ζωντανή την κόρη του – Οι τραγωδίες πίσω από την δόξα 9 διάσημων Ελλήνων
- Άγιος Έρωτας : Ζανετ και Πάτερ Νικόλαος συνεργάζονται για να καταστρέψουν τον Παύλο
- Baba Vanga : Οι ανατριχιαστικές προβλέψεις της τυφλής μυστικίστριας που επαληθεύτηκαν το 2024
- Ζωή Λάσκαρη : Οι τραγωδίες που έκαναν τα Χριστούγεννα εφιάλτη και κατέληξε να μην τα γιορτάζει ποτέ
- Ο Τζορτζ Μάικλ ερμήνευσε το πιο διαχρονικό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι και πέθανε σαν Σήμερα τα Χριστούγεννα