Σουφλέ πατάτας με μπεσαμέλ! Αυτή η συνταγή ,θα γίνει η αγαπημένη σας απόλαυση! Το Σουφλέ πατάτας είναι ότι πρέπει για το μπουφέ σας σε μια γιορτή,στα γενέθλια των παιδιών,η για το τραπέζι της κυριακής!Είναι πολύ νόστιμο και πανευκολο να το φτιάξετε!
Υλικά:
12 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
2 πιπεριές πράσινες (ή 1 πράσινη και 1 κόκκινη) ψιλοκομμένες
200 γρ. bacon ψιλοκομμένο
200 γρ. τυρί (τύπου Philadelphia)
250γρ. gouda
300 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε την αρχική μπεσαμέλ)
750 ml φρέσκο γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά (35%)
αλάτι, πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 20-25’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρουμε ελαφρά τις πιπεριές με το bacon και τα βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας να φύγουν τα λάδια και τα αφήνουμε στη άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με το φουέ (σύρμα-αυγοδάρτη) μέχρι να πάρει ένα “χρυσαφένιο” χρώμα προσέχοντας πάντα να μην μας καεί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και το γάλα και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Μόλις πυκνώσει ελαφρά η “σάλτσα” μας ρίχνουμε το τυρί κρέμα, τη μισή ποσότητα από το gouda και τη μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι και και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Μόλις λιώσουν τα τυριά και ενσωματωθούν στη σάλτσα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το bacon με τις πιπεριές, τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
Τέλος αδειάζουμε το μείγμα με τις πατάτες στο πυρέξ η το ταψί και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο gouda και το κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε το Σουφλέ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC με αντιστάσεις για 35’-45′ περίπου (ανάλογα με την κουζίνα) μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν χρώμα.
Παρατηρήσεις:
*Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180oC.
*Όσο πέφτει η θερμοκρασία του Σουφλέ τόσο καλύτερα στέκεται όταν το κόψουμε,ενώ όταν είναι πολύ ζεστό τα κομμάτια μπορεί να διαλυθούν.
*μπορούμε στα υλικά μας να προσθέσουμε και μανιτάρια.
*Για το δικό μου σκεύος (μεγάλο πυρέξ) χρειάστηκε αυτή η δοσολογία υλικών. Εσείς μπορείτε να αυξήσετε η να μειώσετε ανάλογα με τα γούστα σας.
Καλή επιτυχία!!!!