Σουγάνια Μυτιλήνης – Κρεμμυδοντολμάδες. Παραδοσιακά σουγάνια Μυτιλήνης ή αλλιώς κρεμμυδοντολμάδες.
- κρεμμυδι 8-10 μεγάλα άσπρα
- κύβος βοδινού 1
- ελαιολαδο 1/2 φλιτζάνι του καφέ
Υλικά
- κιμάς μοσχαρίσιος 500 γραμμάρια
- κρεμμυδι 2 μέτρια
- ρυζι 1 φλιτζάνι γλασέ (200 γραμμάρια)
- μαιντανος 1/2 ματσάκι
- άνηθος 3 κουταλιές της σούπας
- καρότο 2 μέτρια
- κύμινο 1/4 κουταλάκι του γλυκού
- αυγα 1
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για την γέμιση
- αυγα 1
- χυμός Από 1 λεμόνι
- κορν φλαουρ 2 κουταλιές της σούπας
Για το αυγολέμονο
Είναι γνωστό ότι το κρεμμύδι όταν μαγειρευτεί γίνεται σκέτο γλύκισμα. Σήμερα λοιπόν θα δοκιμάσουμε υπέροχους κρεμμυδοντολμάδες ή αλλιώς σουγάνια Μυτιλήνης. Στην Μυτιλήνη τα σουγάνια είναι και ο πρώτος μεζές κι αν την έχετε επισκεφθεί σίγουρα το έχετε δοκιμάσει.
Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε πως μπορούμε να φτιάξουμε σουγάνια Μυτιλήνης. Είναι πανεύκολα και καθόλου μπελαλίδικα όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο και μπορείτε να τα φτιάξετε για ένα επίσημο τραπέζι, για ορεκτικό ή και για κυρίως πιάτο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα σουγάνια Μυτιλήνης:
Εκτέλεση για τα κρεμμύδια
Αρχικά παίρνουμε τα λευκά κρεμμύδια και τα καθαρίζουμε από τις φλούδες τους. Έπειτα τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι μέχρι την μέση όπως θα δούμε και στο παρακάτω βίντεο. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 15 λεπτά.
Όταν τα κρεμμύδια μας ξεκινούν να ανοίγουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και ξεκινάμε να φτιάχνουμε την γέμιση.
Εκτέλεση για την γέμιση
Σε μία λεκάνη βάζουμε τον κιμά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα, το ρύζι, τον άνηθο ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα καρότα τριμμένα, το κύμινο, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως ο κιμάς και τον αφήνουμε σκεπασμένο για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο.
Εκτέλεση για τα σουγάνια Μυτιλήνης
Ανοίγουμε όλα τα φύλλα από τα βρασμένα κρεμμύδια. Τα γεμίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και στρώνουμε στον πάτο της όσες φλούδες κρεμμυδιού περίσσεψαν. Βάζουμε τα σουγάνια στην κατσαρόλα με τον ίδιο τρόπο που βάζουμε τα ντολμαδάκια.
Δείτε ακόμα Σαρμαδάκια: Νηστίσιμα ντολμαδάκια σε φόρμα ιδανικά για μπουφέ
Σε ζεστό νερό λιώνουμε τον κύβο βοδινού. Βάζουμε αλάτι στην κατσαρόλα με τα σουγάνια και προσθέτουμε και τον ζωμό βοδινού. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά Αφού βράσει το φαγητό αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Εκτέλεση για το αυγολέμονο
Σουρώνουμε τον ζωμό από τα σουγάνια στην κατσαρόλα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το αυγό και το κορν φλάουρ. Χτυπάμε καλά και μόλις ομογενοποιηθεί προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό που έχουμε σουρώσει. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε τον ζωμό που μας περίσσεψε να βράσει και μόλις ξεκινάει να βράζει προσθέτουμε το αυγολέμονο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο και απολαμβάνουμε.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr